Turkije negeert vliegverbod boven Cyprus

ANKARA, 17 OKT. Turkije heeft gisteren meegedeeld zich niet langer te houden aan het moratorium op gewapende vluchten boven Cyprus onder verwijzing naar Griekse schendingen van het één jaar geleden, op initiatief van de Verenigde Staten tot stand gekomen moratorium.

De VS hebben beide landen gisteren opnieuw opgeroepen hun gevechtsvliegtuigen uit de buurt van het eiland te houden. Volgens een Amerikaanse regeringswoordvoerder moeten Griekenland en Turkije, alsmede de twee gemeenschappen op het eiland zelf, “zich onthouden van elke actie die een regeling van de kwestie-Cyprus kan bemoeilijken”. Temidden van oplopende spanningen tussen Griekenland en Turkije - onder andere door het Grieks-Cyprische besluit Russische luchtdoelraketten te kopen - zijn de onderhandelingen over een oplossing voor het sinds 1974 verdeelde eiland weer in een impasse geraakt.

Volgens een Turkse regeringswoordvoerder hebben Griekse gevechtsvliegtuigen als eerste in het Cyprische luchtruim gevlogen tijdens de felbetwiste oefeningen van de Griekse en Grieks-Cyprische strijdkrachten op Cyprus die dinsdag werden afgesloten. De oefening zelf werd door de woordvoerder als provocatie gebrandmerkt omdat een bezetting van het Turks-Cyprische noorden van het eiland zou zijn gesimuleerd. In dit gebied zijn circa 30.000 man Turkse troepen gelegerd.

Na de Griekse schendingen stuurde Ankara deze week ook gevechtsvliegtuigen het Cyprische luchtruim in, aldus het persbureau Anadolu. “Maar het waren er maar vier”, aldus een hoge luchtmachtofficier tegenover Anadolu. Griekenland heeft zich er officieel over beklaagd dat Turkse vliegtuigen het transportvliegtuig van de Griekse minister van Defensie op de heenreis naar en terugreis van het eiland hebben gehinderd.

De Turkse woordvoerder onderstreepte dat Turkije vasthoudt aan zijn plan om begin volgende maand marine-oefeningen te houden in het gebied. De Amerikaanse speciale afgezant voor Cyprus, Richard Holbrooke, heeft begin deze week tijdens een bezoek aan Ankara alle partijen juist opgeroepen minder militaire oefeningen te houden. (Reuter, AFP, AP)