Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een terugblik op de Witte Mars in Brussel met Tine Mast, moeder van Kim, een van de vermoorde kinderen. En een reportage over de kinderen van Jeminitische joden die na de emigratie naar Israel van hun ouders werden gescheiden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een reportage over de kapitaalvlucht van Nederlanders naar België. En de politie in New York wordt steeds gewelddadiger. Ned.1, 20.26-21.00u.

TerZake-Extra. Speciale aflevering n.a.v. de Witte Mars, die vandaag een jaar geleden plaatsvond. Wat is er veranderd? BRTN2, 20.30-21.30u.

Nova. Een reportage over de acties van de havenpools in Rotterdam en Amsterdam. En een gesprek met Bianca Jagger, die vindt dat Dutchbat schuld heeft aan de genocide in Srebenicia. Ned.3, 22.33-23.03u.

MUZIEK & KUNST

Loladamusica. Met de b-kant van de Britse pop: Spiritualized (psychedelisch, massaal en doordacht) en Cornershop (mix van pop, hiphop en Azië). Ned.3, 19.54-20.25u.

Panorama vrijdag. Raymond van het Groenewoud en Fernando Lemaerinhas geven een fado-concert. Verder o.m. een gesprek met kunsthistoricus Simon Schama over zijn boek Kunstzaken. Ned.3, 23.18-23.58u.

FILMS

Eddie and the Cruisers II: Eddie Lives! (Jean-Claude Lord, 1989, VS). Eenduidige vervolgfilm over rockster die ten onrechte voor dood werd gehouden. Muziek van The Beaver Brown Band. RTL5, 20.30-22.30u.

.Schatjes (Ruud van Hemert, Ned. '84). De zoon van Willy hanteerde het Amerikaanse idioom van de black comedy, de thriller en de horrorfilm in zijn beginselvaste, succesrijke speelfilmdebuut: een groteske over de generatiekloof. Kinderen verklaren de oorlog aan hun belachelijke ouders Peter Faber en Geert de Jong. Ook met Rijk de Gooyer. SBS6, 20.30-22.30u.

Terminator II - Judgment Day (James Cameron, 1991, VS). Peperduur vervolg op sf-thriller drijft op weergaloze speciale effecten. Cyborg Schwarzenegger neemt het op tegen de geavanceerde T-1000, een grote plas kwik die iedere gedaante kan aannemen. Veronica, 21.05-23.30u.

Iron Will (Charles Haid, 1994, VS). Ouderwetse familiefilm werd gebaseerd op ware gebeurtenis: de deelname van een onervaren, 17-jarige boerenzoon aan een ruige hondenslee-race in het Canada van 1917. BRTN1, 21.25-23.10u.

.Amarcord (Federico Fellini, 1973, Italië). Zie Film-vooraf. BRTN2, 22.00-24.00u.

.In the Heat of the Night (Norman Jewison, 1967, VS). Met Oscar bekroonde thriller portretteert overtuigend de racistische zeden en gewoonten van stadje in Mississippi. Ook Rod Steiger kreeg een Oscar, voor rol van sheriff die bij een moordzaak tegen wil en dank hulp krijgt van zwarte FBI-agent Sidney Poitier. BBC1, 0.05-1.50u.

Garde à vue (Claude Miller, 1981, Fr). Knappe, wat steriele policier over het verhoor van de van moord verdachte notaris Michel Serrault door vasthoudende politieman Lino Ventura. Op oudejaarsavond. Regisseur Miller getuigt van gevoel voor verbale subtiliteit. Ook met Guy Marchand, Romy Schneider. ZDF, 0.05-1.30u., nagesynchroniseerd.

Le château de ma mère (Yves Robert, 1990, Frankrijk). Tweede deel, na 'La gloire de mon père', van verfilming van Marcel Pagnols jeugdherinneringen is andermaal een warm nostalgische terugblik op de overzichtelijke wereld van de Provence rond de eeuwwisseling. TV10, 0.15-1.50u.

.Bawang bie ji / Farewell to My Concubine (Chen Kaige, 1993, Hongkong/Taiwan/China). Winnaar van een Gouden Palm vertelt met groots visueel vernuft het levensverhaal van twee operazangers, tegen de achtergrond van een kleine eeuw politieke ontwikkelingen in China. Regisseur Chen ''oont, maar hij toont nooit iets aan', schreef deze krant destijds. BBC2, 1.00-3.40u.

Kotch (Jack Lemmon, 1971, VS). Charmant, tragikomisch regiedebuut van Jack Lemmon, waarin Walter Matthau excelleert als een bejaarde weduwnaar die weigert zich door zijn kinderen op een zijspoor te laten zetten. Oscar voor het liedje 'Life is What You Make It'. BBC1, 1.50-3.40u.

Frau Irene Besser (John Olden, 1960, West-Duitsland). Draak waarin Rudolf Prack na twaalf jaar Russisch krijgsgevangenschap tot zijn verbazing constateert dat zijn vrouw Luise Ullrich dolgelukkig is. ZDF, 5.25-6.55u., (zw)

.Fury (Fritz Lang, 1936, VS). Eerste Amerikaanse film van Lang is een scherpzinnige studie naar massahysterie. Ten onrechte van misdaad beschuldigde Spencer Tracy wordt belaagd door woedende dorpelingen en neemt wraak. Morgen, BBC2, 7.55-9.25u., (zw)

Pat and Mike (George Cukor, 1952, VS). Vehikel voor Katharine Hepburn en Spencer Tracy is romantische komedie over topatlete en haar manager. Morgen, BBC2, 9.25-11.00u., (zw)

The Jayhawkers (Melvin Frank, 1959, VS). Aan de vooravond van de Burgeroorlog gesitueerde western. Fess Parker bestrijdt megalomane Jeff Chandler. Morgen, SBS6, 12.35-14.20u.

Und sowas muss um acht ins Bett (Werner Jacobs, 1964, West-Duitsland). Schlagerfilm. Peter Alexander in een meisjesinternaat. Morgen, ARD, 13.25-15.00u., (zw)

.The Misfits (John Huston, 1961, VS). Door Arthur Miller geschreven film vertoont laatste rollen van zowel Marilyn Monroe als Clark Gable. Gedesillusioneerde Monroe gaat op pad met eigentijdse cowboys, onder wie Gable, die in de Nevada-woestijn wilde paarden vangen om ze als hondevoer te verkopen. Morgen, BBC2, 14.30-16.35u., (zw)

Million Pound Note (Ronald Neame, 1954, Engeland). Verhaal van Mark Twain lag ten grondslag aan komedie waarin Gregory Peck de cheque uit de titel erft. Morgen, BRTN1, 15.00-16.25u.