Rookmachine

De directeur van Textielgroep Twenthe zat op de hei en zijn grootaandeelhouder, Aegon-dochter Labouchere, deed er tot vanochtend liever het zwijgen toe. Labouchere blijkt sinds mei 1992 grootaandeelhouder (bijna 33 procent van de aandelen) in Textielgroep Twenthe, een bedrijf dat al jaren verlies maakt. In 1992 was een herplaatsing van ruim de helft van de Twenthe-aandelen onder leiding van Labouchere en ABN Amro een faliekante mislukking.

Dat de mislukking zo groot was kwam pas afgelopen week naar buiten door een mededeling van de beurswaakhond STE in het kader van de wet die beleggers dwingt om grote aandelenbelangen in beursgenoteerde bedrijven te onthullen. De wet is per 30 september gewijzigd en daarom moest Labouchere nu met de billen bloot. De effectenbeurs vroeg om opheldering. De bank had het belang al die tijd uit de openbaarheid kunnen houden doordat zij de effecten officieel in haar portefeuille had waarmee dagelijks op de financiële markten wordt gehandeld. Die pakketten hoefden tot 30 september niet gemeld te worden.

ABN Amro is eerlijker. De bank heeft ook zo'n handelsportefeuille, maar zij verschoof de aandelen Textielgroep Twenthe na de mislukking naar een andere plank waar de beleggingen liggen. En die paketten moeten wel worden gemeld.

Ondanks het rookgordijn is het Labouchere niet gelukt om de aandelen te slijten. Maar zij blijft het ook de komende tijd proberen. Handel blijft handel, ook al is er geen handel.