Rekenwonder

De man die de fusie van Reed Elsevier en Wolters Kluwer mogelijk had gemaakt, was maandag de grote afwezige. In 1987 vertelde verzekeraar Nationale-Nederlanden bij monde van topbelegger Aad Jacobs (nu de voorzitter van ING) in het NOS Journaal dat zijn grote pakket aandelen Kluwer naar Wolters Samsom zou gaan.

Het pakket van meer dan vijf procent van de Kluwer-aandelen gaf de doorslag. Anders had Elsevier de strijd om de Deventer uitgeverij gewonnen en was Wolters Samsom op zijn best afgezakt naar de tweede garnituur.

Sinds de zinderende slag om Kluwer is ING de grootste aandeelhouder in Wolters Kluwer (en in Elsevier overigens), maar een bedankje zat er tien jaar later niet in. Wolters Kluwer laat zich nu bij de fusie adviseren door de Britse zakenbank Lazard. De deal makers van deze merchant bank hadden maandag de dag van hun leven: bij alles zes grensoverschrijdende fusies en overnames die toen in Europa werden aangekondigd was de bank als adviseur van een van de partijen betrokken.

De verwarring die maandagochtend aan het Damrak ontstond over de omruilverhouding van aandelen Wolters Kluwer in aandelen Elsevier kan Lazard in zijn zak steken. Na de bekendmaking van de verrassende fusie werd gehandeld op basis van informatie die later niet juist bleek te zijn en moest worden gerectificeerd.

“Dat was met ING Barings als adviseur nooit gebeurd”, mopperde een beursveteraan. “Jacobs is een echte cijferaar. Hij had zo'n omruilverhouding op de achterkant van een envelop nog even doorgerekend en direct gezien dat het niet klopte.”