Ramsj

Alain Mérot: Nicolas Poussin. Gebonden, Abbeville Press 1990, van ƒ 220,- voor ƒ 89,50. Premsela Amsterdam.

Fraai uitgegeven standaardwerk over Poussin (1594-1665), de grote Franse schilder van historiestukken (met nadruk op voorstellingen uit de Bijbel en de Griekse mythologie) en, in later jaren, van klassieke, streng geordende landschappen. Voor het eerst ook aandacht voor de relatief onbekende beginjaren van de schilder, voorafgaande aan zijn vertrek naar Italië waar hij aan het pauselijk hof van Urbanus VIII al snel furore zou maken. Bij Het Martyrium is Liefde, list & lijden te vinden, een overzicht met uitgebreide toelichting van alle historiestukken in het Mauritshuis. Géén Poussin aldaar, maar wel een enorme rijkdom aan werk van andere (groot)meesters zoals Rubens, Goltzius, Metsu, Van Mieris en uiteraard Rembrandt (van ƒ 75,- voor ƒ 39,50).

    • Henk Lagerwaard