Ramsj

H.C.Robbins Landon, John Julius Norwich: Five centuries of music in Venice. Gebonden, Thames and Hudson 1991, van ƒ 58,30 voor ƒ 27,50. De Boe- kenmarkt Den Haag.

'Two of life's greatest pleasures - Venice and music - are brought irresistibly together,' aldus de flaptekst van dit boek dat oorspronkelijk hoorde bij een televisieserie van het Engelse Channel 4. Een groot aantal componisten komt aan bod, onder wie Vivaldi, Rossini, Verdi, Wagner (die zijn laatste levensdagen in Venetië doorbracht), en uit de huidige eeuw Stravinsky.

Bij Scheltema ligt in de ramsj: Opera. What's all the screaming about?, een onderhoudend geschreven en informatieve 'gids voor beginners' op het gebied van de opera. Met een verklarende woordenlijst en een cd waarop Maria Callas met enkele hoogtepunten uit Carmen (van ƒ 51,65 voor ƒ 18,50).

Allerminst voor beginners is de diepgravende musicologische studie van G.K.Spratt over Arthur Honegger (1892-1955), de Franse componist die enigszins in de vergetelheid is geraakt. Geheel ten onrechte, zo betoogt Spratt in zeshonderd kloeke pagina's vol notenbalken en diagrammen (The muslc of Arthur Honegger, Het Martyrium, van ƒ 162,85 voor ƒ 39,90).