Premier strandt met zakenjet Defensie

DEN HAAG, 17 OKT. De telkens weer opgeknapte, comfortabele zakenjet van Defensie heeft het opnieuw laten afweten. Premier Kok werd gisteravond gedwongen in Luxor uit te stappen en mee te liften met een vlucht van Transavia. Hij kwam vanochtend rond drie uur samen met toeristen vanuit Egypte op Schiphol aan.

Het luchtmachtvliegtuig, een Gulfstream IV, bleef met pech aan de grond staan in Luxor. De premier liep daardoor een vertraging op van tien uur. Een geplande persconferentie op het marinevliegkamp Valkenburg over zijn bevindingen in Tanzania moest worden afgezegd.

De Gulfstream kwam uit Tanzania, waar de premier samen met minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) een bezoek had bracht aan enkele hulpprojecten. Het toestel was voor een geplande tussenstop geland in Luxor. Daar bleek de convertor, die de elektrische spanning in het vliegtuig regelt, defect te zijn.

Het toestel, dat eind 1995 voor bijna 43 miljoen werd gekocht van een Amerikaanse zakenman, heeft de afgelopen maanden al een aantal mankementen gehad, ondanks reparaties en aanpassingen van in totaal dertien miljoen gulden. De Gulfstream was eerder een half jaar buiten werking voor opknapbeurten. Desondanks stond ook staatssecretaris Gmelich Meijling (Defensie) in mei drie dagen met het vliegtuig aan de grond in Maleisië.