Personeel havenpool blokkeert zeesluis

AMSTERDAM, 17 OKT. Ruim honderd stakende werknemers van de Amsterdamse havenpool hebben vanmorgen de Noordersluis van IJmuiden bezet. Zij waren vanochtend van plan de bezetting 24 uur vol te houden. Volgens het gemeentelijk havenbedrijf van Amsterdam betekent dat voor vijftien grote schepen ernstig oponthoud.

De actievoerders protesteren hiermee tegen hun ontslag. Met de acties willen ze de werkgevers in de Amsterdamse haven onder druk zetten om hogere tarieven aan de havenpool te betalen voor het inhuren van personeel. Zo denken zij dat de inmiddels failliete Amsterdamse havenpool een doorstart kan maken. Doordat de schepen niet in de Amsterdamse haven gelost kunnen worden, willen de havenpool-medewerkers de werkgevers financiële schade toebrengen. Het motto van de actie is 'Voor ons geen boterham, geen boot voor Amsterdam'.

De driehonderd havenpool-medewerkers legden dinsdag met een staking de hele Amsterdamse haven plat doordat de vaste werknemers uit solidariteit meestaakten. De dagen erna volgden kleinschaliger acties. Om negen uur vanochtend blokkeerden de havenarbeiders de sluis met busjes. Twee actievoerders lieten zich aan de sluis vastketenen zodat die niet open kon. De politie greep vanochtend nog niet in. Kleinere schepen konden wel gewoon door de twee andere sluizen van IJmuiden.

Delegaties van de werkgevers en werknemers hebben vanmorgen weer overleg gevoerd op het stadhuis in Amsterdam. Een bemiddelingspoging van wethouder P. Krikke leidde deze week tot het akkoord om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de toekomstmogelijkheden van de havenpool. De gesprekken vandaag gingen over de uitgangspunten van dit onderzoek. Voor de havenpool-medewerkers van Amsterdam is het onderzoek geen aanleiding met hun acties op te houden.

De vervoersbond FNV houdt volgende week een gezamenlijke vergadering met haar leden uit de Amsterdamse en Rotterdamse haven. De FNV wil de havenpools samenvoegen, zodat een grotere en flexibelere pool ontstaat. Volgens de vakbond hoeven dan bij beide noodlijdende pools geen gedwongen ontslagen te vallen.