Overwinnaars in Congo plunderen in Brazzaville

BRAZZAVILLE, 17 OKT. Zegevierende strijders van de nieuwe sterke man van Congo, Denis Sassou Nguesso, zijn gisteren in de hoofdstad Brazzaville en de zuidelijke oliestad Pointe-Noire aan het plunderen geslagen. “Plunderen is onderdeel van de oorlog”, zei een lid van Sassou's Cobra-militie.

Sassou Nguesso, die van 1979 tot 1992 al president van Congo was, eiste gisteren de overwinning op in de ruim vier maanden oude, bloedige burgeroorlog in het land. Eerder al hadden de Verenigde Staten en Frankrijk bevestigd dat Sassou definitief de overhand had gekregen op de gekozen president, Pascal Lissouba. Sassou kondigde op een persconferentie aan dat binnen enkele dagen een regering van nationale eenheid zal worden gevormd, die het land tijdens een overgangsperiode zal besturen. Aan het eind van die periode, waarvan hij de duur ongenoemd liet, zullen verkiezingen worden gehouden.

Nu de wapens zwegen, konden hulpwerkers gisteren lijken van de straten van Brazzaville en Pointe-Noire halen. Maar tegelijk sloegen gewapende groepjes Cobra-strijders aan het plunderen. In Brazzaville stapelden plunderaars gevorderde auto's vol met diepvriezers, televisietoestellen en allerhande huishoudelijke goederen die ze uit huizen hadden gestolen. Het stadscentrum, dat de afgelopen maanden aanzienlijke schade heeft opgelopen bij zware artilleriebombardementen, was al leeggeroofd tijdens achtereenvolgende plundergolven. Maar bijvoorbeeld in het district Bacongo, tot deze week de laatste civiele enclave in de stad, hadden de bewoners de huizen nu verlaten als makkelijke prooi voor de overwinnaars.

Ook het bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Brazzaville - het regionaal hoofdkwartier en een van de grootste WHO-structuren in de wereld - werd de afgelopen twee dagen volledig leeggeroofd, zo meldde gisteren in het naburige Kinshasa de vertegenwoordiger van het VN-kinderfonds UNICEF in Congo/B, Eric Laroche. Onder andere zijn zeer belangrijke dossiers meegenomen. “De geschiedenis van de gezondheid in 46 Afrikaanse landen gaat verloren als het plunderen niet ophoudt”, aldus Laroche. Ook archieven van UNICEF en andere VN-organisaties lopen gevaar. “Als al deze stukken verdwijnen, zal de gezondheidszorg in Afrika er zwaar onder lijden”, zo zei Laroche. De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren in New York opgeroepen tot een “onmiddellijke terugtrekking van de buitenlandse troepen” uit Congo. Daarmee doelde de Raad op Angolese troepen, die Sassou hebben geholpen Pointe-Noire te veroveren. Zeker 1.000 man Angolese troepen zijn vanuit de enclave Cabinda Congo binnengevallen. Er zijn nog geen aanwijzingen dat hun vertrek ophanden is. Sassou erkende gisteren dat Angolese troepen hem hebben geholpen. “Elk kamp vindt zijn vrienden en bondgenoten. Ik geloof dat Lissouba de zijne had gevonden onder de Israelische, Kroatische, Oekraïense en andere bondgenoten van de (Angolese oppositiebeweging) UNITA.” (Reuter, AFP, AP)