Kwart van wereld leeft in armoede

GENÈVE, 17 OKT. Wereldwijd leven 1,3 miljard mensen van niet meer dan één dollar per dag. Dat hebben de Verenigde Naties (VN) in een vandaag gepresenteerd rapport bekendgemaakt. De presentatie houdt verband met de 'internationale dag voor de bestrijding van armoede'.

Het aantal armen blijft groeien met 25 miljoen personen per jaar. Volgens de organisatie van de VN voor ontwikkelingshulp (UNDP) lijdt een kwart van de wereldbevolking onder armoede, ondanks de ongekende wereldwijde vermogensgroei.

Zo'n 840 miljoen mensen, onder wie 160 miljoen kinderen, hebben te maken met ondervoeding. Bijna een miljard kan niet lezen of schrijven, en een nog groter aantal heeft geen toegang tot schoon drinkwater. “Het komt erop neer dat het aantal rijken is verdubbeld in de afgelopen vijftig jaar, terwijl het aantal armen is verdrievoudigd”, aldus de UNPD. Toch schat topman Gustave Speth dat een wel doordachte jaarlijkse investering van één procent van het wereldinkomen gedurende twintig jaar het leven van vele honderdduizenden mensen zal verbeteren.

Gisteren meldde Interaction, een vereniging van 158 Amerikaanse vrijwilligersorganisaties op het gebied van ontwikkelingshulp, dat officiële hulp aan arme landen een absoluut dieptepunt heeft bereikt. Uit onderzoek blijkt volgens Interaction dat de rijke landen slechts een kwart procent van hun gezamenlijke inkomsten besteedt aan ontwikkelingshulp, het laagst gemeten percentage ooit. (AFP, AP)