Irak dreigt VN buiten te houden

NEW YORK, 17 OKT. In een nieuwe uitdaging aan de Verenigde Naties heeft Irak gewaarschuwd dat het de samenwerking met VN-inspecteurs bij de ontmanteling van zijn massa-vernietigingswapens zal staken als de Veiligheidsraad extra sancties oplegt.

Dat heeft de chef van de Speciale VN-commissie die Irak ontwapent, de Australiër Richard Butler, gisteren aan de Veiligheidsraad meegedeeld. Het dreigement, dat meteen door de Veiligheidsraad als “contraproductief” en “onacceptabel” werd gebrandmerkt, was hem overgebracht door de Iraakse VN-ambassadeur, Nizar Hamdoon.

De Veiligheidsraad bestudeert op het ogenblik een Amerikaans-Brits voorstel om Bagdad extra sancties op te leggen om het te dwingen volledig mee te werken aan zijn ontwapening. Het voorstel volgt op klachten van Butler dat Irak nog steeds weigert bijzonderheden te geven over zijn biologische wapenprogramma, en de inspecteurs bovendien in het algemeen herhaaldelijk obstakels in de weg legt.

Na eerdere soortgelijke klachten besloot de Veiligheidsraad in juni dat nieuwe meldingen over een gebrek aan medewerking tot het opleggen van nieuwe sancties zouden leiden. De Amerikaanse president Clinton en zijn Russische ambtgenoot Jeltsin hebben dat toen ook samen afgesproken. Niettemin blijken Rusland, Frankrijk en China deze dagen opnieuw weinig geneigd extra druk op Irak uit te oefenen. (AP, AFP)