Ikea bouwt twintig fabrieken in O-Europa

ROTTERDAM, 17 OKT. Ikea opent de komende vijf jaar twintig meubelfabrieken in Oost-Europa. De keten van meubelwinkels breidt zijn productiecapaciteit uit om de geplande groei van het aantal filialen bij te houden. Dat heeft een woordvoerdster van het concern vandaag bevestigd.

Ikea heeft door een sterke groei in de laatste twee decennia inmiddels 139 winkels in 28 verschillende landen. Daar komen jaarlijks gemiddeld zes filialen bij. Onlangs is in Nederland het achtste filiaal geopend, in Groningen. Nog dit jaar gaan de deuren open van de eerste Ikea in China (Sjanghai). Ook in Rusland, eerst in Moskou, later misschien ook in Sint Petersburg, gaat Ikea proberen zijn artikelen te slijten.

Ikea produceert zelf zijn meubels, die als 'huismerk' worden verkocht, sinds de overname van de Zweedse meubelfabrieken van Swedwood in 1991. De fabrieken in Oost-Europa moeten de de productiecapaciteit van Ikea verdubbelen. De eerste fabrieken - een investering van 300 miljoen gulden - zijn gepland in Roemenië, de Baltische Staten en Bulgarije.

“Ikea heeft gekozen voor landen met lage kosten”, zegt de woordvoerdster. “En we hebben hele goede ervaringen met Oost-Europa. Ikea is bijvoorbeeld al sinds de jaren zeventig aanwezig in Polen.” Ikea verwacht dat er in de nieuwe fabrieken ongeveer 6.000 arbeidsplaatsen ontstaan.

Het van oorsprong Zweedse bedrijf, dat niet op de beurs is genoteerd, heeft zijn hoofdkantoor in Denemarken. De Stichting Ikea is wegens fiscale redenen als sinds de jaren zeventig in Nederland gevestigd. De omzet van de winkelketen is in het fiscale jaar 1996-'97 (eindigend op 31 augustus) met ruim 20 procent gestegen van 9,6 miljard gulden gestegen tot 11,8 miljard gulden. Ikea publiceert geen winstcijfers. Schattingen van analisten komen uit op een winstmarge van 9 procent, wat zou neerkomen op een bedrijfsresultaat van 1 miljard gulden en een nettowinst van ongeveer 700 miljoen gulden.

Behalve de expansie in nieuwe productiefaciliteiten, investeert Ikea 50 miljoen gulden in het moderniseren van bestaande winkels.