Hogere winst en omzet Compaq

HOUSTON, 17 OKT. Het Amerikaanse bedrijf Compaq, de grootste fabrikant van personal computers ter wereld, heeft in het derde kwartaal de winst ten opzichte van dezelfde periode van 1996 met 54 procent zien stijgen tot een recordbedrag van 562 miljoen dollar. De omzet groeide met 31 procent tot 6,47 miljard dollar, ook een record.

De winst is exclusief een voorziening van 44 miljoen dollar wegens kosten bij de overneming van Tandem Computers. Het verkoopvolume nam in het derde kwartaal toe met maar liefst 56 procent. Dat is het drievoudige van de groei van de totale verkoop van pc's, aldus topman Eckhard Pfeiffer donderdag bij de presentatie van de cijfers. Het marktaandeel van Compaq ligt op ruim 12 procent. Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg de nettowinst, inclusief bijzondere posten, met 43 procent tot 1,19 miljard dollar.

De omzet nam toe met 23 procent tot 17,26 miljard dollar. Pfeiffer verwacht een “sterk” vierde kwartaal en noemt de vooruitzichten voor 1998 “gezond”. (ANP)