Hockeyers vergeten het hout onder de bal te zetten

De Nederlandse hockeyploeg werd gisteren uitgeschakeld voor een plaats in de finale van het toernooi om de Champions Trophy. Gastland Australië was met 3-1 te sterk voor de titelverdediger. “We zijn niet fit, klaar uit.”

ROTTERDAM, 17 OKT. Nederlaag. Het woord kwam lange tijd niet voor in het vocabulaire van Roelant Oltmans. Ogenschijnlijk moeiteloos regen zijn hockeyers de zeges de laatste maanden aaneen en vergenoegd stelde de bondscoach onlangs vast dat de concurrentie zijn ploeg tegenwoordig met veel ontzag tegemoet trad. “Het is mij veel waard om die mentale voorsprong te behouden”, zei hij voor vertrek naar Australië.

Twee weken later en vier duels verder klonk Oltmans gisteren aanmerkelijk minder vastberaden en verwonderlijk was dat niet. Temidden van de zes sterkste hockeynaties ter wereld moest de nationale ploeg de afgelopen dagen een pas op de plaats maken bij de negentiende editie van het prestigieuze toernooi om de Champions Trophy. “Het jaar waarin wij iedereen de baas waren behoort voorgoed tot het verleden”, constateert Oltmans telefonisch vanuit Adelaide na de 3-1 nederlaag tegen Australië.

Het verlies betekende dat de laatste kans op titelprolongatie werd verspeeld. Een dag eerder verloor Nederland namelijk ook al van Spanje (5-2). Het duel tegen outsider Spanje mocht illustratief genoemd worden voor de wisselvallige vorm waarin de olympisch kampioen verkeert. Nederland wisselde sterke periodes af met ronduit zwakke momenten en de meeste aanvalsgolven strandden in schoonheid. Oltmans: “In de cirkel vergeten we het hout eronder te zetten. Het ontbreekt ons voorin aan daadkracht.”

Na afloop van de nederlaag tegen Spanje liet Oltmans weten weinig waarde meer te hechten aan de eindklassering van zijn ploeg. “Het gaat mij nu om de verbetering van het spel. Deze wedstrijd heeft aangetoond dat we in zowel denken als doen nog veel werk moeten verzetten richting het WK van volgend jaar in Utrecht”, zei hij tegen het ANP.

Gisteren herhaalde de bondscoach die woorden, hoewel hij benadrukte zich nog wel degelijk te bekommeren om de eindrangschikking. “Ondanks alles blijft die derde plaats waardevol.” Om dat doel te bereiken is een gelijkspel tegen hekkensluiter Pakistan morgen een eerste vereiste. Als dat lukt speelt Nederland zondag om de derde plaats tegen de verliezer van de ontmoeting tussen Duitsland of Spanje. Beide landen maken morgen in een rechtstreeks duel uit wie het een dag later in de finale mag opnemen tegen de ongeslagen koploper Australië.

Oltmans mist 'scherpte' binnen zijn selectie. In een poging de grilligheid van zijn team te verklaren wijst hij op de gebrekkige conditie van zijn spelers. “We zijn niet fit, klaar uit. De trainingsintensiteit zal omhoog moeten, willen we straks een rol van betekenis spelen op het WK in Utrecht.”

Stephan Veen deelt die mening. Maar volgens de aanvoerder van het Nederlands elftal is van een zorgwekkende situatie geen sprake. “Daarvoor hebben we te veel klasse in huis.” In navolging van Oltmans wijt hij de terugval aan een trainingsachterstand. “Niemand blijkt hier topfit te zijn. Bovendien ontbreekt het ons aan de absolute wil om te winnen.”

Opvallend is verder het lage rendement van de strafcorner. De befaamde sleeppush van Bram Lomans lijkt aan slijtage onderhevig. Het aanslaan van Teun de Nooijer is beneden de maat, de stop van Wouter van Pelt al even onnauwkeurig en ook het veelgeprezen strafcornerkanon zelf heeft het vizier niet op scherp staan. Ondanks vele mogelijkheden pushte Lomans alleen in het openingsduel tegen Zuid-Korea (3-1) in een keer raak vanaf de rand van de cirkel.

In het duel tegen Australië was Lomans gisteren pas in tweede instantie succesvol nadat een rechtstreekse poging op niets uitliep. Uit arren moede mocht stand-in Remco van Wijk het gisteren proberen, maar evenals Lomans miste de spits van Bloemendaal vanaf vijftien meter.

Als excuus voor het falen van de korte corner voert Oltmans de belabberde staat van het kunstgras aan. Volgens de bondscoach zijn de kunstvezels in het Pines Hockey Stadium te traag, reden waarom de combinaties stroef verlopen. “De bal ligt in het veld in plaats van erop. Een toptoernooi onwaardig.” Om zijn ongenoegen te onderstrepen deed Oltmans zijn beklag bij enkele afgevaardigden van de wereldhockeybond. “Want geloof het of niet, maar over drie jaar willen ze op zo'n zelfde mat het olympisch toernooi organiseren.”