González: eis celstraf propaganda

MADRID, 17 OKT. Voormalig premier en partijleider Felipe González van de Spaanse socialisten heeft gisteren twee voormalige kabinetsleden verdedigd tegen wie hoge gevangenisstraffen zijn geëist in het eerste grote proces rond de doodseskaders die veronderstelde ETA-terroristen ombrachten.

De openbare aanklager heeft 23 jaar celstraf geëist tegen voormalig minister van binnenlandse zaken José Barrionuevo en ex-staatssecretaris voor staatsveiligheid Rafael Vera. De aanklager achtte bewezen dat beide socialistische bewindslieden begin jaren tachtig - toen de ETA-terreur een hoogtepunt beleefde - hadden besloten de beweging “met eigen wapens”, dat wil zeggen met terreur, te bestrijden. Het is de eerste maal dat kabinetsleden van de voormalige regering González rechtstreeks verantwoordelijk worden geacht voor de doodseskaders, die opereerden onder de naam Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL).

González meent dat het proces gebruikt wordt als propagandamiddel in de verkiezingen die komende zondag worden gehouden in de regio Galicië. Hij waarschuwt politici van de regerende conservatieve Partido Popular dat zij “nog vele rekeningen” moet betalen voor hun rol tijdens pogingen om de democratie in Spanje te dwarsbomen. De verdachten deden de beschuldiging gisteren af als vals en noemden hun proces een politiek opzetje om de socialisten te schaden.