De zaak van de gezant en de buikdanseres

Een buikdanseres beschuldigt de Egyptische gezant in Israel van poging tot verkrachting. Hij wordt niet vervolgd, maar de zaak trekt veel aandacht.

TEL AVIV, 17 OKT. Heeft Mohammed Bassiouni, de Egyptische ambassadeur in Israel, twee maanden geleden een Israelische buikdanseres in de slaapkamer van een vriend verkracht? Of is de diplomaat het slachtoffer geworden van een chantagepoging? Tot grote opluchting van premier Benjamin Netanyahu en de top van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem heeft de openbare aanklager, Elyakim Rubinstein, deze week de 'zaak Bassiouni', die grote gevolgen kan hebben voor de Israelisch-Egyptische betrekkingen, gesloten. Na twee maanden onderzoek is Rubinstein tot de conclusie gekomen dat er geen gronden zijn om Bassiouni te vervolgen. Ook over diens klacht tegen de buikdanseres inzake afpersing is de juridische mantel der stilte gelegd.

Ongetwijfeld hebben hoge Israelische instanties hun invloed aangewend om deze affaire in de doofpot te stoppen. Twee maanden heeft de censuur op verzoek van de regering publicatie van deze pikante, sensationele maar in diplomatiek opzicht uiterst explosieve affaire weten tegen te houden. Bassiouni ontstak woensdagavond bij terugkeer uit Kairo in woede toen de censuur het verbod op berichtgeving introk. De media wekten vervolgens de indruk dat de beschuldiging van verkrachting geloofwaardiger was dan die van afpersing.

De directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ben-Tsur, liet zich al om zeven uur vanmorgen door radio Israel interviewen om het sluiten van de twee onderzoeken te rechtvaardigen. Daarmee is de zaak echter niet van de baan. De Israelische kranten maken er vandaag een journalistiek feest van. Met de hand op de schouder van de geblondeerde buikdanseres, in haar minimale werkkledij, verschijnt de Egyptische gezant vandaag op de voorpagina's van de Israelische kranten. De stem van de danseres klonk vandaag via de radio in veel huiskamers. Haar verhaal is dat ze door Bassiouni op haar verjaardag naar de woning van diens vriend werd uitgenodigd, waar ze werd overladen met cadeaus: schoenen en parfums. “Daarna probeerde hij me te overreden met hem naar bed te gaan. Ik wilde niet. Maar hij gaf het niet op. Aan zijn hand trok hij me naar de slaapkamer. Ik bleef me verzetten, maar hij wierp me op het bed en deed zijn broek naar beneden.” De buikdanseres, die al vele malen bij partijen van Bassiouni had gedanst, vertelde dat hij haar vervolgens zijn verontschuldigingen aanbood en vroeg te zwijgen. Twee dagen later diende ze haar klacht in omdat ze naar haar zeggen “niet meer kon van woede”.

Bassiouni laat zijn vrouw vandaag tegen de krant Yediot Ahronot zeggen dat haar man het slachtoffer is geworden van een poging tot chantage. Het zou om twee miljoen dollar zwijggeld gaan dat de buikdanseres, onder druk van haar minnaar, van de gezant eiste. Bassiouni legt Yediot Ahronot vandaag uit in “deze zaak niets te verbergen te hebben”. “Ik heb meteen jullie politie ingelicht dat ik me niet achter mijn diplomatieke onschendbaarheid zal verschuilen. Je weet dat ik een een religieuze man ben die vijfmaal per dag bidt. Als een oud-officier van de Egyptische inlichtingendienst en militaire attaché (Damascus) kan ik me toch niet in een dergelijke zaak laten strikken?”

De Egyptische pers heeft nog weinig aandacht aan deze zaak gewijd. Maar nu deze vandaag in Israel groot wordt gebracht vreest Jeruzalem een Egyptische campagne over 'een poging van de Mossad om de Egyptische gezant in Tel Aviv te chanteren'. Jeruzalem liet vanmorgen weten dat de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Amr Moussa begin volgende week wel naar Israel komt voor de opening van het 'Peres-instituut van de vrede'.