Conferentie over Zwitserse banken

NEW YORK, 17 OKT. De stad New York heeft ruim achthonderd financiële deskundigen, vooral Amerikaanse ambtenaren werkzaam op de departementen van Financiën van hun stad of staat, uitgenodigd voor een conferentie over zaken doen met Zwitserse banken. Deze zijn in de Verenigde Staten zeer in opspraak geraakt wegens hun rol in de Tweede Wereldoorlog.

De uitnodiging is afkomstig van Alan Hevesi, verantwoordelijk voor financiën in New York. Hij weigerde vorige week een overeenkomst met Union Bank of Switzerland (UBS) aan te gaan.

Het bankbedrijf, dat tot de drie grootste van Zwitserland behoort, was de leider van een consortium dat begin oktober de inschrijving om een lening van meer dan 1 miljard dollar won. Op aandringen van Hevesi is UBS uit het consortium gezet.

Het merendeel van de genodigden is beheerder van een pensioenfonds of iemand van de overheid die zich bezighoudt met het bank- en verzekeringswezen. Hevesi heeft ook de voorzitter van het Joods Wereldcongres, Edgar Bronfman, gevraagd. De conferentie is op 8 december.

De positie van Zwitserse banken in de Verenigde Staten lijkt ondertussen steeds lastiger te worden. Gisteren verklaarde de minister van Financiën van de staat Illinois, Judy Baar Topinka, het “buitengewoon moeilijk” te vinden onder de huidige omstandigheden betrekkingen met Zwitserse banken te onderhouden.

Ook het hoofd van de afdeling Financiën van de staat New York, Carl McCall, heeft laten weten niet langer met UBS in zee te willen. Eerder deze week besloot de staat Californië geen zaken meer te doen met Zwitserse banken die wellicht verdachte rekeningen hebben. (Reuter)