Chicago Bulls betoveren de lichtstad

De Chicago Bulls, 's werelds beste basketbalploeg, doen deze week Parijs aan voor het officieuze wereldkampioenschap voor clubteams. Omdat Dennis Rodman thuisbleef, gaat alle aandacht uit naar Michael Jordan.

PARIJS, 17 OKT. Op bijna groteske wijze verkondigen de meeste Franse media de boodschap dat Michael Jordan met zijn team de Chicago Bulls in het land is. Gevoegd bij de duizend vertegenwoordigers van de pers die uit 54 landen op Jordan & the Bulls zijn afgekomen, kan zonder overdrijving worden vastgesteld dat Parijs lijdt aan Jordanmania.

Voor het luxueuze hotel waarin de Chicago Bulls dezer dagen logeren, drommen honderden mensen samen om een glimp van de Amerikaanse basketballers op te vangen. De dranghekken zijn niet toereikend om de menigte, fotografen en tv-cameraploegen op afstand te houden. Een peloton aan veiligheidsmensen - breedgeschouderd, stoere blik in de ogen en telefoondopje in het oor - controleert iedereen die verdacht gedrag vertoont. Ze schromen niet op ruwe wijze het territorium rondom de Bulls-residentie schoon te houden. Veiligheidsmensen maken een agressieve indruk. Bij een restaurant van McDonald's, waar enkele minder bekende Bulls gisteren te gast waren, mishandelden zij om nog onbekende reden een fotograaf.

His Airness Jordan durfde het gisteren aan naar de binnenstad te gaan om te winkelen. Maar terwijl zijn gezin een winkel betrad, bleef Jordan voorzichtigheidshalve in zijn busje achter. Ernaast stond een busje met tien veiligheidsmensen. Zelfs in de Verenigde Staten hebben nog nooit zoveel mensen zich aan Jordan en zijn medespelers opgedrongen. Een woordvoerder van de Chicago Bulls noemde de veiligheidsmaatregelen buiten proporties en uitdagend.

Jordan is niet in Parijs voor zomaar een visite. Als lid van de Bulls speelt hij mee om het officieuze wereldkampioenschap voor clubteams. In de VS lijdt het geen twijfel dat de Chicago Bulls wereldkampioen zijn. De ploeg won vorig seizoen immers al voor de vijfde maal de titel van de NBA, de Amerikaanse profliga en sterkste basketbalcompeitie ter wereld. Maar op initiatief van 's werelds grootste hamburgerketen mag de ploeg het buiten de Amerikaanse grenzen opnemen tegen de beste teams van Europa en Zuid-Amerika, Benetton Treviso uit Italië, Paris-St.Germain uit Frankrijk, Olympiakos Piraeus uit Griekenland, FC Barcelona uit Spanje en Atenas Cordoba uit Argentinië.

Vrijwel zeker staan de Bulls zaterdag in de finale. De Amerikanen zijn zo sterk dat ze gisteren niet eens de eerste ronde hoefden te spelen en, evenals de kampioen van de Europese liga, Pireaus, direct voor de halve finale zijn geplaatst. Van een serieuze krachtmeting met de ploeg uit Chicago zal geen sprake zijn. Showtime dus. Daar komen de media en de 13.000 basketballiefhebbers dan ook elke avond voor naar het sportpaleis van Bercy. Misschien komt niet iedereen speciaal voor Michael Jordan, de beroemdste en de rijkste maar ook de meest indrukwekkende sportman van de laatste tien jaar. Maar zeker iedereen verwacht de mooiste punten en acties, en vooral de hoge sprongen waaraan Jordan zijn bijnaam Air Jordan te danken heeft.

Degenen die al maanden geleden een felbegeerd kaartje hebben gekocht om Scottie Pippen, de speler aan wiens zijde Jordan zijn successen beleefde, aan het werk te zien, en zeker ook Dennis Rodman, voelen zich bedrogen. Rodman, de grootste zonderling in basketballand, is thuisgebleven. Hij is de basketballer met de royaal getatoeëerde armen en schouders, met de in felle kleuren geverfde kroesharen en een neuspiercing, die ophef maakte met wilde uitspraken over seks, drugs en rock 'n roll. Rodman is daardoor een voorbeeld voor menig zwarte jongen geworden. Zijn boeken Walk on the Wild Side en Bad as I wanna be zijn in Amerika bestsellers en vinden ook in Europa gretig aftrek. De Surinaamse voetballers Davids, Seedorf, Kluivert en Bogarde kennen de grote, vetgedrukte hartenkreten als Open your mind, shock the system en Rock the world of Every man likes to be king of the hill while he's fucking uit hun hoofd en handelen er zoals Rodman dolgraag naar.

Rodman is ziek, vertelde Jordan gisteren op een van zijn vele persconferenties - want Jordan sluit zich niet op. Rodman is wel vaker ziek, ziek van de wereld, ziek van zichzelf. Nu schijnt hij echt ziek te zijn, vooral ziek van de moeizame onderhandelingen over zijn vernieuwde contract met de Bulls. Anderzijds is Rodman niet het type dat zich in Parijs als een aapje in een kooi laat bekijken. Hij heeft het moeilijk genoeg om zijn eigen uitspattingen buiten het basketbalveld in toom te houden en zou in Parijs over een leger aan bodyguards moeten beschikken om zich op zijn manier vrij te bewegen. Jordan zei gisteren: “Ik mis zijn gekheid. Bovendien leidt Dennis de aandacht van mij af. Het wordt tijd dat hij er weer bij is. Maar ze zullen hem ook missen als speler, vooral door zijn agressieve manier van verdedigen.”

Op de in veelvoud in de stad opgehangen affiches van het basketbaltoernooi, glorieert alleen Scottie Pippen. Zijn afwezigheid is een grote tegenslag voor de organisatie. Pippen moet een operatie aan zijn voet ondergaan en zal daardoor minimaal twee maanden van de NBA-competitie, die over twee weken begint, op non-actief staan. Alle aandacht is nu in Parijs gevestigd op Michael Jordan en niet op andere Bulls zoals de Amerikanen Harper en Kerr, de Kroaat Kukoc, de Australiër Longley, de Canadees Wennington en de nieuwkomer Gorenc uit Slovenië. Succescoach Phil Jackson is er wel. Hij voelt zich kennelijk aan de vooravond van zijn laatste seizoen bij de Bulls op zijn gemak. Woensdagavond was hij met zijn vrouw te gast in het (besloten) Hardrock Cafe van Parijs. Daar voelde hij zich als ex-hippie bij de rock en rhythm and blues van zijn favoriete groep The Rolling Stones uitstekend thuis.

Bulls-coach Jackson mag dan een bijzondere man zijn, in Parijs wordt hij niet belaagd door horden nieuwsgierigen en fotojournalisten. Hij wordt ook niet omringd door lijwachten. Jackson is niet Michael Jordan, de belangrijkste afgod in de sportwereld. Vanavond wachten Jordans volgelingen in devotie op zijn goddelijke punten. De eerste opvoering van Michael & the Jordanaires buiten de VS moet voor hen een ervaring van het hoogste genot worden. Gisteren plaatste Paris-St.Germain zich door 97-84 overwinning op Barcelona voor de halve finale tegen de Bulls. Cordoba won met 97-78 van Treviso en speelt nu tegen Pireaus. Bercy zal vanavond en morgen trillen van opwinding.