Brussel onderzoekt Microsoft

ROTTERDAM, 17 OKT. De Europese Commissie onderzoekt of Microsoft op de Europese markt de mededingingswetten overtreedt. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van klachten van tenminste twee van Microsofts concurrenten. De Europese Commissie wil niet zeggen op welke aspecten het onderzoek zich toespitst.

“We hebben een reeks van Microsoft-gerelateerde zaken op tafel”, aldus een bron in Brussel tegenover het persbureau AP. Onderdeel van het onderzoek van de Europese Commissie zijn in elk geval Microsofts licentieverkopen en kortingsregelingen. Volgens Microsoft betreft het onderzoek van de Commissie zaken die maanden en soms zelfs jaren oud zijn. Ook in Amerika hebben mededingingsautoriteiten in diverse Staten onderzoeken gestart naar de manier waarop het bedrijf zaken doet.

In 1994 kwam Microsoft met de Europese Commissie tot een schikking. De inhoud daarvan kwam in grote lijnen overeen met een akkoord dat Microsoft eerder had bereikt met het Amerikaanse ministerie van justitie. Dit akkoord spitste zich toe op de licentie-overeenkomsten van Microsoft met pc-leveranciers. Pc-makers moesten het concern tot dan toe voor elke verkochte computer een bijdrage betalen, onafhankelijk van de vraag of het besturingssysteem van Microsoft daarop was geïnstalleerd. Belangrijkste gevolg van de schikking, die niet openbaar is gemaakt, was dat Microsoft de licentie-overeenkomst met pc-leveranciers heeft aangepast.

Gisteren werd ook bekend dat het Amerikaanse computerbedrijf Sun 35 miljoen dollar eist van Microsoft omdat een licentie-overeenkomst tussen beide bedrijven over de programmeertaal Java geschonden wordt.