Bijna 2000 banen weg bij Opel in België

BRUSSEL, 17 OKT. De autofabrikant Opel in Antwerpen wil 1900 banen schrappen per 1 januari 1999. Volgens de directie zal dit niet gepaard gaan met gedwongen ontslagen. De 7800 werknemers, die het nieuws zagen aankomen, reageerden gelaten. Acties zijn voorlopig niet gepland.

Volgens de directie is de inkrimping nodig om kosten te besparen om te kunnen blijven concurreren op de Europese automarkt. Ze wil de productiecapaciteit terugbrengen van 420.000 naar 300.000 auto's. Vanaf augustus volgend jaar zal in Antwerpen alleen nog de nieuwe Opel Astra geproduceerd worden.

De directie stelt afvloeiingsmaatregelen voor als vervroegd pensioen en 'uitstapregelingen' voor jongere werknemers met een vaste aanstelling. Ook zal een aantal tijdelijke contracten niet worden verlengd. De komende dagen wordt onderhandeld over de voorwaarden van de ontslagen. De vakbonden hopen het aantal ontslagen te kunnen beperken.

Opel is na Ford in Genk de op een na grootste autofabrikant in België. Eerder dit jaar werd bekend dat de Renault vestiging in Vilvoorde wordt gesloten, waarbij ruim 3000 personeelsleden op straat komen te staan. De sluiting van Renault-Vilvoorde heeft veel opschudding veroorzaakt. Met een indirecte verwijzing naar Renault, verklaarde de directie van Opel gisteren dat zij eerst met de vakbonden over de voorstellen voor afvloeiing had overlegd omdat “wij belang hechten aan sociaal overleg”.

De maatregel van Opel in Antwerpen is onderdeel van herstructureringsplannen van het Amerikaanse moederconcern General Motors (GM) voor de Europese productievestigingen. De grootste autoproducent ter wereld wil met deze plannen zijn kosten verlagen.