Appelallerlei

Er is een tijd geweest dat alle appels vruchten waren maar niet alle vruchten appels. Alles wat eetbaar was en min of meer rond noemden ze appel.

Veel van die namen zijn verloren gegaan. Maar er wordt nog altijd gesproken van granaatappel en natuurlijk ook sinaasappel. Die heette omstreeks 1900 nog heel officieel China-appel. Genoemd naar de plek waar hij vandaan komt. De tomaat wordt in sommige landen liefdesappel genoemd, omdat hij zo mooi geverfd is door het rood van de liefde. Ananas is in het Engels pine-apple. Peerappel bestond niet. Maar wat dacht je van aardappel? Een appel die onder de grond, in de aarde groeit. Je zou de gewone appel daarom best luchtappel mogen noemen. Of gewoon appelappel.

Ken je de aubergine, die mooie paarse, enigszins peervormige groente? Daarvan was de de naam in Nederland vroeger melanzaanappel. Misschien omdat ze dachten dat hij uit Melanzanië kwam, waar dat land ook moge liggen. In Amerika noemen ze hem zelfs eierplant. Omdat de eerste aubergine die ze zagen wit was en iemand misschien dacht dat hij voor het eerst een gegroeid inplaats van een gelegd ei zag.

Het kan ook zijn dat ze het woord aubergine niet zo netjes vonden. Want in een heel oude taal, het Sanskriet dat gesproken werd in de omgeving waar hij oorspronkelijk vandaan komt, betekende dat 'de vrucht waar je zo goed winden van kan laten'. Echt waar. Als je het zeker wilt weten moet je het snel uitproberen. Om het helemaal ingewikkeld te maken bestaat er ook nog een gestreepte aubergine. Hoe zouden ze die hebben genoemd? Misschien naar iets anders dat gestreept is? Goed gedacht. Het was in Frankrijk en daar heet hij officïeel zébrine.

Een groente genoemd naar een dier. Zou een vegetariër dat wel lekker vinden?

    • Philip Mechanicus