AEX onder 900 punten door optiebeurs

AMSTERDAM, 17 OKT. De aandelenindex van de Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend onder druk van de optiebeurs door de grens van 900 punten gezakt. De beursgraadmeter AEX-index daalde 15,35 punten naar 896,66 punten, een verlies van 1,68 procent.

AMSTERDAM Vandaag lopen zowel lang- als kortlopende optiecontracten af. Beurspartijen zijn gebaat bij lage koersen omdat de afloop van optiecontracten hen in sommige gevallen dwingt tot aankoop van aandelen.

Los van de koersdrukkende werking van de optiebeurs waren ook de lagere koersen van Wall Street en een hoge langlopende obligatierente van negatieve invloed op de aandelenkoersen. De rente op de tienjarige staatsobligatie, die de hele week al stijgt, bedroeg vanochtend 5,684 procent.

“Aanvankelijk leek de optiebeurs tevreden met een AEX-index van 920 punten”, zegt een handelaar. “Dat werd gemakkelijk gehaald dankzij die lagere Dow Jones en de hoge obligatierente. Je zag onmiddellijk dat daarna 900 het doel van de optiesbeurs werd.” Door een hoge obligatierente wordt het voor beleggers aantrekkelijk om hun kapitaal van de aandelenmarkt over te hevelen naar de obligatiemarkt. Het grote aanbod van aandelen doet, bij een relatief kleine vraag, de aandelenkoersen dalen.

Bij de kleinere fondsen vormde uitzendorganisatie Content een uitschieter met een winst van 3,50 op 62,50 gulden. Oorzaak waren uitlatingen van het bedrijf in deze krant dat voor Content een overneming “bespreekbaar” is. Het kleine fonds Naeff stelde gisteren de winstverwachting naar beneden bij en dat kostte het fonds 50 gulden op 750 gulden, zonder dat er op die koers liefhebbers op kwamen dagen. Relatief gezien was ASM Litho de grootste verliezer. Van de koers ging 8,20 gulden of ruim 4 procent op 185,80 gulden. Polygram was tweede in de ranglijst van verliezers met een teruggang van 4,50 gulden (3,76 procent) op 115,20 gulden. Ahold daalde 1,60 (3,11 procent) gulden naar 49,90 gulden. Akzo viel 8,90 gulden terug naar 344,10 gulden, Océ 4,80 naar 241,20 gulden en uitgever Wolters Kluwer een rijksdaalder naar 259,10 gulden. Aegon daalde 3,20 naar 163,20 gulden, Heineken 3 gulden naar 339 gulden en Unilever 2,10 naar 104,60 gulden. In dit geweld viel Stork al op met een onveranderde notering van 87 gulden.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen is gisteren met 119,10 punten gedaald naar 7938,88 punten. Het grootste verlies van de dag lag boven de 160 punten. De handel begon goed, in navolging van de obligaties. Dat kwam voornamelijk doordat de economische gegevens over de Amerikaanse consumentenprijzen meevielen. De inflatie bleek te zijn gestegen met 0,2 procent, terwijl was gerekend op 0,3 procent. De aandelenkoersen begonnen daarna te dalen toen grote ondernemingen (Merck, Compaq, Coca Cola) met tegenvallende resultaten over het derde kwartaal kwamen.

De cijfers van de meeste bedrijven moeten nog komen, maar uit wat nu bekend is, concluderen beleggers dat de tijd van grote winstsprongen voorbij is.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio ging een groot deel van de koerswinsten van gisteren verloren. De Nikkei-index daalde met 229,07 punten (1,3 procent) tot 17.478,42.