VS: 53 miljard gulden voor spionagediensten

WASHINGTON, 16 OKT. De Verenigde Staten hebben in het afgelopen fiscale jaar 53 miljard gulden uitgegeven aan spionagediensten, waarvan de CIA de grootste is.

Voor het eerst in vijftig jaar maakte CIA-directeur George Tenet dit budget gisteren openbaar. De regering is daartoe gedwongen door een rechtszaak in het kader van de Freedom of Information-wet. President Clinton besloot al in april 1996 dat de nationale veiligheid niet bedreigd wordt door het openbaar maken van het budget, maar trachtte het Congres zover te krijgen die stap openlijk te steunen. Zo kon hem achteraf niet worden aangewreven dat hij zelfstandig de nationale veiligheid “in gevaar zou brengen”. Het Congres weigerde dit. Het declassificeren van informatie zou een zaak van de regering alleen zijn. (Reuter)