Vriend Mahathir speculeerde mee

ROTTERDAM, 16 OKT. In de weken voordat de Maleisische premier Mahathir Mohamad op de jaarvergadering van IMF en Wereldbank fel uitvoer tegen valutaspeculanten, heeft een nauwe relatie van de premier via een beleggingsfonds fors verdiend aan speculatie tegen de Maleisische munt ringgit. Dit heeft de Wall Street Journal vandaag onthuld.

Volgens het Amerikaanse blad gaat het om CAM Catamaran Fund dat onderdeel is van het in Luxemburg geregistreerde Caspian Holdings. Onder degenen die van de speculatie tegen de ringgit profiteerden was Tan Sri A.P. Arumugan, die zichzelf omschrijft als iemand uit de directe relatiekring van premier Mahathir. Kinderen van de premier hebben in het verleden voor firma's gewerkt waarvan Tan Sri Arumugan mede-eigenaar is. Het is volgens de Wall Street Journal onduidelijk of Tan Sri Arumugan op de hoogte was van de bijzonderheden van de investeringen van Catamaran Fund.

Tijdens de jaarvergadering van IMF en Wereldbank noemde Mahathir valutaspeculatie “immoreel”. Daarbij noemde hij met name miljardair George Soros. Vorige week wees hij op diens joodse afkomst en sprak van een “joodse agenda” tegen Maleisië. De Amerikaanse onderminister Stanley Roth sprak gisteren van “baarlijke nonsens”.