Voorkeur; Theater

HENRY IV 't Barre Land speelt de twee delen van Shakespeares koningsdrama over macht, anarchie en orde temidden van stapels kratten. De fantasierijke regie en frisse speelstijl ontdoen deze klassieker van het stof der jaren. 17, 18 okt Rotterdam Schouwburg.

SCHERVEN In reprise. Fabelachtig vertoon van verbaal meesterschap door Youp van 't Hek, stemmig en veelzeggend begeleid door Rens van der Zalm, in het - met de Scheveningen Vormgevingsprijs bekroonde - decor van een likeurfabriekje waar het vroeger beter was. 21 t/m 23 okt Rotterdam Luxor.

ANNIE Fleurig geënsceneerde musical over het weesmeisje en de multimiljonair, met glansrollen voor Nelly Frijda en Wil van Selst, veel aanstekelijke muziek en een hechte groep zingende en dansende kinderen. 17 t/m 23 okt Nijmegen Stadsschouwburg.

BANDKAAI Gespierde slapstick en robuuste wordenwisselingen door Waardenberg & De Jong. 17, 18 okt Purmerend De Purmaryn.

AMANDA Een monoloog van Walter van den Broeck, gespeeld door Ingeborg Elzevier. Fraaie toneeltekst over een Mexicaanse vrouw die ooit gehuwd is geweest met een Belgische man. Voorstelling over het dilemma tussen passiviteit en slagvaardigheid. Ingeborg Elzevier speelt een mooie, ingetogen en ook opstandige rol. 17 okt Heerenveen Posthuistheater, 21 okt Gouda Goudse Schouwburg, 22 okt Cuyk Streeksschouwburg.

DE SPOOKTREIN Spitsvondige musical-bewerking van een vooroorlogse theater-thriller over gestrande treinreizigers op een nachtelijk stationnetje, vaardig gespeeld en welluidend gezongen. 18 okt Meppel Ogterop, 21 okt Purmerend De Purmaryn.

ERIK BREY Enthousiast muzikaal entertainment in de eerste solo van de Purper-oprichter: diverse zangstijlen, onverwachte bewerkingen en verrassend nieuw repertoire. 17, 18 okt Rotterdam Zuidplein, 22 okt Haarlem Stadsschouwburg.