Voorkeur; Muziek

REQUIEM VAN GOUVY Het koor Ex Animo en het Randstedelijk begeleidingsorkest brengt 17 okt 20u15 olv Wim de Ru de Nederlandse première van het Requiem van de Franse componist Théodore Gouvy (1819-1898). Solisten zijn Hieke Meppelink, Joke de Vin, Robbert Overpelt en Evert Jan Nagtegaal. Ook wordt de eerste uitvoering gegeven van Gouvy's bewerking van de Variaties op. 35 van Schubert. Res.: K&O 071-5141141.

AGNES BALTSA De Griekse mezzosopraan Agnes Baltsa geeft 20 okt 20u15 in de Grote Zaal van de Rotterdamse Doelen een benefietconcert (toegang 45 tot 75 gulden) ten bate van de stichting Day by Day voor bestrijding van leukemie. Begeleid door het Esterhazy Orkest olv Jurjen Hempel zingt Baltsa aria's uit o.a. Le nozze di Figaro van Mozart, L'Italiana in Algeri van Rossini, Carmen van Bizet en Cavalleria rusticana van Mascagni.

FRANZ LISZT FESTIVAL Het tiende Franz Liszt Festival vindt van 24 t/m 27 okt plaats op diverse lokaties in Amsterdam, waaronder het Pianolamuseum, Westerstraat 106, waar 25 okt 14u pianolarollen klinken die zijn bespeeld door leerlingen van Liszt. György Sándor geeft 25 en 26 okt telkens om 10 en 14u een masterclass in de Bachzaal van het Sweelinck Conservatorium, Bachstraat 5. Andere concerten: Múza Rubackyté (24 okt 20u15, Concertgebouw), het Honvéd Mannenkoor (25 okt 20u15 Mozes en Aäronkerk), een koffieconcert en een symposium (26 okt 12u Felix Meritis, Keizersgracht 324), een orgelconcert door Zsuzsa Elekes (26 okt 16u Mozes en Aäronkerk). Op 26 okt 20u15 begint in het Concertgebouw een pianomarathon en op 27 okt 20u15 wordt het slotconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest en György Sándor gedirigeerd door Hartmut Haenchen.

TURKSE TROUBADOURS Arif Sag en Musa Eroglu zijn meesters op het instrument dat in Griekenland baglama, in Turkije saz en in Nederland (soms) 'Turkse gitaar' wordt genoemd. De muziek die ze spelen kan alle kanten uitgaan. 18 okt Vereniging Nijmegen, 19 okt Odeon Zwolle, 20 okt Stadsschouwburg Amsterdam, 22 okt Korzo Den Haag, 23 okt Vredenburg Utrecht, 24 okt Doelen Rotterdam, 25 okt Oosterpoort Groningen.

PAUL WELLING TRIO & DAVID TRONZO Het trio van de Duitse saxofonist Paul Welling met Tjitze Vogel (contrabas) en Clarence Becton (drums) maakt een toernee met slide-gitarist David Tronzo ter ondersteuning van de nieuwe cd 'New Amsterdam Reflections'. 17/10 Paradox Tilburg, 18 okt BIMhuis Amsterdam.

AMSTERDAM DANCE EVENT Overdag een conferentie, 's avonds een festival met onder meer Eboman (16 okt Paradiso), DJ Darkraver (16 okt Melkweg), High Tech Soul Movement (16 okt Roxy), Atari Teenage Riot (17 okt Melkweg), nuClarity (17 okt Winston), DJ L-Dopa (17 okt Roxy), Warren G (18 okt Melkweg), Chemistry (18 okt De Kroon) en voor de volhouders een afterparty op zondagochtend 19 okt in Escape, Amsterdam. Informatie: Conamus, 035 6218748.

STEEL PULSE Reggae uit Engeland. 21 okt Noorderligt, Tilburg.