Voorkeur; Musea

EEN HUIS VOL Galerie Espace laat ter gelegenheid van haar veertigjarige jubileum onder de titel 'Een huis vol' nog eens uitvoerig zien waar ze staat. In de Haarlemse Vleeshal is een expositie van een kleine honderd werken te zien, waarvan sommige nog niet eerder tentoongesteld zijn geweest. Ze zijn afkomstig uit de privé-collectie van Eva Bendien en haar partner Rutger Noordhoek Hegt, uit de stock van de galerie en geleend van verzamelaar of kunstenaar. Galerie Espace 1956-1996 40 jaar ruimte voor eigentijdse kunst t/m 19 okt. in de Vleeshal, Grote Markt 16, Haarlem. Ma t/m za 11-17u, zon- en feestdagen 13-17u.

HENK VISCH De avant-garde kunst werd in de jaren zeventig gaandeweg academischer, theoretischer en ontoegankelijker, maar plotseling waren daar jonge Italianen, jonge Duitsers, en in Nederland figuren als René Daniëls, Marlene Dumas en Henk Visch, die weer figuratieve, emotioneel geladen en aansprekelijke beelden maakten, maar dan op een hele andere manier dan de Cobra-schilders uit hun geboortetijd. De Stadsgalerij in Heerlen laat nu een tekeningententoonstelling zien met een ruime keuze uit het werk van Visch van de afgelopen tien jaar. Henk Visch, tekeningen t/m 9 nov. in de Stadsgalerij Heerlen, Raadhuisplein 19, Heerlen. Di t/m vr 11-17u, za en zo 14-17u.

THIERRY DE CORDIER De Belgische kunstenaar Thierry de Cordier vertegenwoordigt dit jaar zijn land op de Biennale van Venetië. Het paviljoen met negen van zijn donkere beelden kreeg een eervolle vermelding van de Biennale-jury. In het Kröller-Müller Museum hangen nu in inkt en gouache De Cordiers verborgen gedachtenspinsels. Tot 26 okt Museum Overholland in Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo. Di-zo 10-17u

WHISTLER EN HOLLAND De kleur van het papier, gebroken wit, voldoet voor de lucht en met een weinig grijsblauw maakte hij een spiegelend wateroppervlak. Veel transparant grijsgeel zand, een baan water en daarboven de lucht in een tint iets lichter dan het zand. Een paar kleine figuren bewegen zich langs de vloedlijn. In enkele weloverwogen toetsen schilderde Whistler Holland. James McNeill Whistler ((1834-1903), Amerikaan van geboorte en wonend in Parijs en Londen, hield van het Hollandse landschap. Het Rijksmuseum heeft een aantal in Nederland gemaakte etsen en aquarellen bijeengebracht vanuit diverse particuliere collecties. Ze zijn aangevuld met werk van Nederlandse schilders die door Whistler zijn beïnvloed, zoals Witsen en Breitner. Whistler en Holland. Aquarellen en etsen van James McNeill Whistler t/m 9 nov in het prentenkabinet van het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Open: dag. 10-17u.

En verder: Chinees Porselein, t/m 23 juni 1998 in de Zuidvleugel Rijksmuseum, Amsterdam; Zwarte Farao's, t/m 1 febr 1998 in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam