Voorkeur; Galerie

DE OVERLEVERING VAN EEN HUIS In Vrieshuis Amerika is t/m 29 oktober de tentoonstelling 'De overlevering van een huis' van kunstenares Ida van der Lee te zien. Uitgangspunt van het project was een honderdjarig daglonershuisje nabij Breukelen dat gesloopt moest worden om ruimte te maken voor nieuwbouw. Van der Lee besloot om samen met een groep kunstenaars het huisje zelf af te breken en het hele proces te documenteren, zodat het niet ongemerkt zou verdwijnen. Van het sloopmateriaal dat uit het huis gehaald werd, maakten de kunstenaars nieuwe kunstwerken en met behulp van foto- en videocamera's werden alle stadia van het verval vastgelegd. Op de tentoonstelling zijn de resultaten hiervan te zien en wordt tevens een boekje uitgegeven. Oostelijke Handelskade 25, Amsterdam. Dagelijks geopend van 12-18u.

VAITEKUNAS Galerie Tanya Rumpff in Haarlem brengt na een presentatie dit jaar op de KunstRai opnieuw het poëtische werk - gouaches - van de Litouwse schilder Ricardas Vaitekunas (1940). Het Stedelijk bood in 1996 een overzicht van zijn doeken; landschappen, mensfiguren en dagelijkse dingen, weergegeven op de wijze van Cézanne, zoals de schilder zelf zegt: schilderen vanuit het detail naar het grote geheel, en alsmaar vice versa. T/m 19/10. Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Geopend: do. t/m zo. 13-17 uur en na tel. afspraak.

THEO JANSEN In 1990 begon Theo Jansen met het ontwikkelen van zijn eerste strandbeest, de Animaris Vulgaris. Deze geheel uit pvc-buizen opgebouwde constructie kon zich voortbewegen door middel van wind. Inmiddels is Jansen bezig aan alweer de zevende 'generatie' strandbeesten, die veel verder ontwikkeld zijn dan zijn eerste creaties. Zo kunnen ze de schutkleur van hun omgeving aannemen doordat zand zich hecht aan de lijm die op het geraamte is aangebracht. In Galerie Akinci presenteert Jansen onder de titel 'De nieuwe generatie' zijn twee laatste scheppingen: de Animaris Sabulosa en de Animaris Rigide. T/m 19 nov. Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

IN-TRANSIT De Britse kunst staat op het ogenblik in het middelpunt van de belangstelling, maar het zijn vooral de jonge kunstenaars uit Londen naar wie de aandacht uitgaat. Kunstcentrum Haagweg 4 laat onder de titel 'In-Transit. Some contemporary British art' werk zien van een oudere generatie Britse kunstenaars, die in hun werk niet bezig zijn met provocaties en schokeffecten, maar juist vrij ingetogen beelden en schilderijen maken. Te zien werken van onder meer Allan Boston, Brian Bishop, Mandy Havers, Liz Lemon, David Oates en Virginia Verran. T/m 24 oktober. Haagweg 4, Leiden. Do t/m zo 13-17u.

ASYMPTOOT De overeenkomsten en verschillen van beeld- en theorievorming in de kunst en in de wetenschap staan centraal in de tentoonstelling 'Asymptoot'. Net als de lijnen van een asymptoot zullen de persoonlijke benadering van de kunstenaar en de theoretische aanpak van de wetenschapper elkaar nooit raken. Wel hebben zij gemeen dat het eindpunt van elk werk steeds het startpunt van het volgende is. Aan tien kunstenaars, onder wie Paul Armand Gette, Ab van Hanegem, Gerard Polhuis en JCJ Vanderheyden werd gevraagd naar aanleiding van dit thema een werk te maken. Daarnaast selecteerde kunsthistoricus Bert Jansen voor deze tentoonstelling werken van Yves Klein, Blinkey Palermo, Piero Manzoni, Guillaume Bijl en Pistoletto. T/m 9 nov. in Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam. Di t/m vr 12-18u, za en zo 12-17u.

SASKIA VAN STEIN 'Onaf', de tentoonstelling van Saskia van Stein bij Bloom, verwijst naar de prille status van de kunstenaar, maar ook naar het effect dat zij met haar werk beoogt. Deze zomer studeerde Van Stein af aan de Haagse academie en viel daar op door een installatie waaraan het publiek mee mocht bouwen, een kunstwerk dat steeds van vorm veranderde en nooit af kwam. Nu heeft ze de tentoonstellingsruimte, die via een steiger betreden moet worden, bekleed met piepschuim. Daarnaast is er een videoprojectie die de beweging van een roltrap volgt. T/m 8 nov. Bloemstraat 150, Amsterdam. Do t/m za 13-18u.

GER MEINEMA Menselijke figuren schildert Ger Meinema, maar telkens één tegelijk en die zit veelal, of we hem nu groot zien of als een kleine schim, gevangen in een melancholieke ruimte. Schemer heerst in de landschappen die de mensen omvamen, het late licht maakt het donker in hun kamers. Maar kil is het nooit, hooguit kan vaag verdriet worden vermoed, of stille verbazing. T/m 8 nov. in Galerie Art, Singel 100. Amsterdam, wo t/m za 13-17.30u, zo 2/11 14-17u.

EN VERDER 'All in the family', schilderijen en beelden van Barend van Hoek, tekeningen van Bart van Hoek t/m 16 nov. bij Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; Ruimtelijk werk van Paul de Kort en autonome werken van Charl van Ark bij Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 63, Rotterdam t/m 23 nov; Schilderijen en werken op papier van Josephine Sloet bij Seasons Galleries, Toussaintkade 70, Den Haag t/m 9 nov; In de voormalige openbare bibliotheek in Den Haag organiseert Complex 7 'Agent Orange': films, video's en installaties van jonge kunstenaars als Vera Broos, Iris Hoppe en Ronald Dijkstra t/m 2 nov. Bilderdijkstraat 7; Schilderijen van de Duitse kunstenaar Mathias Meyer t/m 8 nov. te zien bij Galerie Hof & Huyser, Bloemgracht 135b, Amsterdam; Van 17 t/m 19 oktober vindt in W139 de akoestische tentoonstelling 'Speakers' van Matthijs de Bruine en Arnout Killian plaats; In Galerie Singel 74 in Amsterdam tekeningen en foto's van de Russische Olga Chernysheva t/m 13 nov; Nieuw werk van Klashorst t/m 15 nov. bij Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam; De tentoonstelling 'Radical Painting' toont werk van o.a. de Duitse schilder Herbert Hamak t/m 16 november bij Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; Paul Donker Duyvis stelde in Hotel Winston de tentoonstelling 'Where the heart is' samen, werk van Lydia Schouten, Paul Beckman, Roy Villevoye en Marnix Goossens t/m 9 nov. Warmoesstraat 123-129, Amsterdam.