Verzekeringsfusie Zürich-BAT rond

ROTTERDAM, 16 OKT. De eerder bekendgeworden fusie tussen de Zwitserse verzekeraar Zürich en de financiële divisie van het Britse concern BAT Industries gaat definitief door. De twee concerns, die dit vanmorgen bekend maakten, gaan samen tot de grootste spelers op het gebied van verzekeringen en vermogensbeheer behoren.

De nieuwe combinatie krijgt de naam Zürich Financial Services Group. De aandeelhouders van Zürich krijgen een belang van 55 procent en die van BAT 45 procent. Naar verwachting is de fusie in het derde kwartaal van 1998 volledig afgerond. Van de aandeelhouders, die formeel het laatste woord hebben, wordt geen verzet verwacht.

De tabaksdivisie van BAT, British American Tobacco, wordt afgesplitst en krijgt een eigen notering op de effectenbeurs. Zürich Financial Services betaalt British American Tobacco 500 miljoen pond (1,6 miljard gulden) en neemt ook 800 miljoen pond (2,55 miljard) aan schulden over.

De nieuwe groep beschikte in 1996 over een premie-inkomen van 40 miljard dollar, bijna 80 miljard gulden. Het beheerde vermogen bedroeg eind vorig jaar 342 miljard dollar. In Europa wordt Zürich Financial de op twee na grootste verzekeraar, achter het Franse Axa-UAP en het Duitse Allianz. De nieuwe combinatie zal geleid worden door Rolf Hüppi, de huidige bestuursvoorzitter van Zürich.

De groep is ook vertegenwoordigd in de Verenigde Staten. BAT is daar eigenaar van de verzekeraar Farmers en Zürich van de vermogensbeheerders Kemper en Scudder, Stevens & Clark. De belangrijkste Britse verzekeringsdochters van BAT zijn Eagle Star en Allied Dunbar.

Zürich is ook actief in Nederland, maar BAT nauwelijks. Het Zwitserse bedrijf telt in ons land 450 werknemers en boekte vorig jaar met schade- en levensverzekeringen een premie-inkomen van 864 miljoen gulden.