Verlies Ford in Europa omlaag

DEARBORN, 16 OKT. Het Amerikaanse autoconcern Ford heeft zijn verlies in Europa in het derde kwartaal van dit jaar flink weten te verminderen van 472 miljoen tot 147 miljoen dollar. Dat droeg ertoe bij dat de totale nettowinst van het concern ten opzichte van dezelfde periode van 1996 omhoog schoot met 64 procent tot het record van 1,12 miljard dollar.

Ford slaagde erin de kosten te drukken en de verkoop te vergroten, zij het ten koste van hogere uitgaven voor marketing. Het aandeel van de Europese markt voor personen- en vrachtwagens ging desondanks omlaag van 12 naar 11,4 procent. In de VS draaide Ford onveranderd goed. Het marktaandeel ging iets omhoog van 24,5 naar 24,6 procent. Verder was er in Zuid-Amerika een keer ten goede. Een verlies van 226 miljoen dollar sloeg om in een winst van 133 miljoen dollar. De omzet van het concern nam in het derde kwartaal toe met 6,3 procent tot 36,1 miljard dollar. (AP, KRF)