Vakbonden Oostenrijk wijzen hervorming pensioenstelsel af

WENEN, 16 OKT. De Oostenrijkse kanselier, de sociaal-democraat Viktor Klima, heeft gisteren de eerste nederlaag sinds zijn aantreden in februari geleden. De vakbonden hebben het door hun onderhandelaars bereikte compromis bij de hervorming van het pensioenstelsel afgewezen.

Niet eerder in de geschiedenis van de Tweede Republiek heeft één van de sociale partners een bereikt akkoord afgewezen. De klap komt voor de kanselier hard aan, omdat zijn partij, de SPÖ, en de vakbonden nauw met elkaar zijn verweven. De leden van de vakbonden wijzen de hervorming af, en de vakbonden staan onder druk omdat de leider van de Freiheitlichen (FPÖ), Jörg Haider, met de oprichting van een eigen vakbond dreigt. De conservatieve Volkspartei (ÖVP), coalitiepartner van de SPÖ, verklaart van nieuwe onderhandelingen niets te willen weten. Ook de sociaal-democraten wijzen dat af, maar willen voor probleemgevallen uitzonderingen maken.

De Oostenrijkse regering heeft een nieuw systeem laten uitwerken om de pensioenen in toekomst veilig te stellen. De Oostenrijkers werken relatief kort en gaan veelal vervroegd met pensioen. Daardoor komen onvoldoende premies binnen. Het grootste struikelblok zijn de ambtenarenbonden. De Oostenrijkse bureaucratie is een machtig apparaat dat zijn privileges - onder meer veel hogere pensioenen dan de modale werknemer - met hand en tand verdedigt. Nadat de ambtenaren het pensioenakkoord afwezen, werd al verwacht dat de overige vakbonden zouden volgen.