Shell investeert in duurzame energie

Shell investeert de komende vijf jaar één miljard gulden in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen, met name zonne-energie, bosbouw en biomassacentrales. Dat heeft de oliemaatschappij gisteren in Londen bekendgemaakt.

Het investeringsbedrag is in twee weken tijd verdubbeld. President-directeur J. Schraven van Shell Nederland sprak begin oktober nog van een investering van een half miljard gulden. Shell beschouwt duurzame energie voortaan als een kernactiviteit en heeft daartoe ook een nieuwe divisie opgericht: Shell International Renewables.

Naast de bestaande fabriek voor fotocellen in Helmond opent Shell nog andere productievestigingen voor zonnesystemen. De maatschappij wil over zeven jaar 10 procent van de wereldmarkt voor zonne-energie in handen hebben. Dat betekent een inhaalrace ten opzichte van concurrenten.

In Londen maakte Shell donderdag bekend dat de onderneming ook hoge verwachtingen heeft van energie-opwekking door het vergassen van biomassa. Deze methode kan snel aan populariteit winnen door technologische verbeteringen en door de beschikbaarheid van hout uit bosplantages. Shell bezit nu drie plantages en zal dat aantal verder uitbreiden.