Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Minister Borst legt vandaag de eerste steen voor een complex aanleunwoningen voor oudere homoseksuelen. Verder een reportage over de emigratie van blanke Zuid-Afrikanen naar Mozambique. En aandacht voor de vraag of een onlangs in The Lancet gepubliceerd onderzoek tot erkenning van de homeopathie zal leiden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een reportage over mensen die ten onrechte worden beschuldigd van incest nadat het 'slachtoffer' tijdens hypnotherapie het misbruik ontdekte. O.m. een gesprek met een man die zijn ouders aanklaagde en later die klacht weer introk. En verder verschillende scenario's voor de toekomst van de Nederlandse luchtvaart. Eind deze maand neemt het kabinet een besluit. Ned.1, 20.26-21.02u.

Nova. Met o.a. een reportage over boeren die klagen dat op steeds meer plaatsen hun land vervuild wordt doordat de riolen na forse regenval het water niet kunnen verwerken. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

People's Century. Serie documentaires waarin de geschiedenis van deze eeuw wordt verteld door de mensen die het meemaakten. Deze aflevering, 1957 - Skindeep, gaat over de strijd voor rassengelijkheid. BRTN2, 20.30-21.25u.

Zembla: De tol van de file. Reportage over de strijd tegen de file. Ned.3, 20.50-21.30u.

Het andere gezicht. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.09-21.43u.

Werelden: Voortvluchtig. Documentaire over vluchtelingen, slachtoffers en daders van de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië. Ned.1, 21.43-22.33u.

Panorama: Door onze kinderen. Kinderen geven hun visie op hun positie in gezin, school en maatschappij en de rechten van het kind. Naar aanleiding van de eerste verjaardag van de Witte Mars. BRTN1, 22.25-22.55u.

Horizon: The man who lost his body. Ian Waterman, slager uit Jersey werd op 19-jarige leeftijd getroffen door een virale infectie die zijn zenuwstelsel aantastte. Hij was bijna geheel verlamd en de neurologen voorspelden dat hij nooit meer zou lopen. Toch genas hij. BBC2, 22.25-23.15u.

Freie Fahrt in den Tod. Documentaire over het toenemend aantal verkeersslachoffers in Europa. Duitsl.2, 23.00-23.30u.

AMUSEMENT

Waskracht! Een 23-jarige Belg, net afgestudeerd bij een erkende opleiding voor privédetectives, wordt gevolgd als hij een van overspel verdachte echtgenoot schaduwt. Verder o.m. de opsporing van een vermiste koe. En een gesprek met staatssecretaris Frank de Grave. Ned.3, 19.50-20.25u.

Levenslied. In de eerste aflevering van een nieuwe reeks gesprekken tussen bekende Nederlanders praten Nico ter Linden, voormalig dominee in de Amsterdamse Westerkerk die nu een hervertelling maakt van de Bijbel, en cabaretier Paul Haenen, die als ds. Gremdaat 'aan godsdienst doet'. Ned.1, 23.28-23.59u.

KUNST

Die grosse Buchnacht im Ersten. Rechtstreeks verslag van de Frankfurter Buchmesse, waar dit jaar Portugal speciale aandacht krijgt. Gesprekken met onder anderen de Portugese vertellers Antonio Lobo Antunes en Lidia Jorge, Friedenspreis-winnaar Yasar Kemal en oud-bondspresident Richard von Weizsäcker. Duitsl.1, 23.00-0.30u.

Late Review. Aandacht voor onder meer de uitreiking van de Booker Prize en de film A life Less Ordinary. BBC2, 0.15-1.05u.

FILMS

.Une femme à sa fenêtre (Pierre Granier-Deferre, 1976, Fr/It/W-Dtsl). Politiek gekleurd liefdesdrama charmeert door aantrekkelijke rolbezetting. Franse ambassadeursvrouw Romy Schneider valt in het Griekenland van 1936 voor voortvluchtige communist Victor Lanoux en wordt in stilte bewonderd door industrieel Philippe Noiret. Film vertoont mystificerende sprongen in de tijd. TV5, 20.05-21.40u.

The Greek Tycoon (J. Lee Thompson, 1978, Engeland). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.40u.

Maniac Cop 2 (William Lustig, 1990, VS). Effectieve, zwartkomische exploitatiethriller over een zombie en een seriemoordenaar in New York. Met Robert Davi als de cynische rechercheur. TV10, 21.30-22.55u.

Siesta (Mary Lambert, 1987, VS). Speelfilmdebuut van Lambert, die zich faam verwierf door haar videoclips met Madonna, is een merkwaardige filmpuzzel, doorspekt met flashbacks en paranoïde fantasieën, over de hopeloze speurtocht van stuntvrouw Ellen Barkin door Spanje naar haar oude liefde Gabriel Byrne. Ook met Julian Sands, Isabella Rossellini, Martin Sheen, Jodie Foster. Duitsl.2, 23.45-1.20u., nagesynchroniseerd.

Retour à la bien-aimée (Jean-Francois Adam, 1979, Frankrijk). Derde en laatste speelfilm van Adam, die 1980 een eind aan zijn leven maakte, is een origineel maar ook kil, onevenwichtig en veel te kunstmatig schimmenspel waarin Jacques Dutronc via een duivels plan de huidige echtgenoot Bruno Ganz van zijn ex-vrouw Isabelle Huppert wil uitschakelen. Duitsl.1, 0.50-2.25u., nagesynchroniseerd.

Tunnel Vision (Clive Fleury, 1995, Australië). Patsy Kensit speelt verdienstelijke hoofdrol als politievrouw in routine-thriller met scheutje kinky seks. Seriemoordenaar laat slachtoffers achter op wijze die doet denken aan het werk van een en dezelfde schilder. Ook met Robert Reynolds. BBC1, 1.00-2.30u.

La deuda interna / De binnenlandse schuld (Miguel Pereira, 1987, Arg/Eng). Even effectieve als geserreerde anti-oorlogsfilm van debuterend regisseur Pereira kreeg in Berlijn een Zilveren Beer. Dorpsonderwijze adopteert Indiaanse weesjongen die later zal omkomen in de Falklandoorlog. Duitsl.2, 1.20-2.55u., tweetalig.

Einer spinnt immer (Franz Antel, 1971, West-Duitsland/Oostenrijk). Schreeuwerig blijspel over bakker die zich in de nesten werkt. Morgen, Duitsl.1, 14.30-15.55u.