PSV verzuimt te profiteren van goochelact Roda-doelman

KERKRADE, 16 OKT. Ironisch sprak PSV-coach Dick Advocaat van een “sluimerende onrust” in zijn selectie, maar een groot acteur is de Haagse straatvechter nooit geweest. Opnieuw maakte zijn aanvalsleider Luc Nilis de negentig minuten niet vol en het begint er verdacht veel op te lijken dat de Belgische spits over andere medische rapporten van zichzelf beschikt dan zijn trainer. Maar wil PSV concurrent Ajax niet al voor de winterstop uit het oog verliezen, dan zal Nilis toch snel maximaal inzetbaar moeten zijn.

In het ruige duel met Roda JC bleek wederom dat de door een blessuregolf toch al uitgedunde selectie van PSV niet veel tegenslagen kan verwerken. Sinds 1990 hebben de Eindhovenaren niet meer gewonnen op Kaalheide en ook gisteravond moest PSV met een remise (2-2) genoegen nemen. De royale achterstand van acht punten op Ajax dwingt de regerend landskampioen al bijna de nationale competitie ondergeschikt te maken aan het Europese avontuur in de Champions League. Een overwinning op Newcastle United moet in dat geval het slotakkoord worden van een voor PSV zo cruciale week.

Afgelopen maandag voerde Advocaat nog maar eens een indringend gesprek met zijn ontevreden aanvaller Nilis, die vorige week vanuit het Belgische trainingskamp voor de interland tegen Wales meldde dat hij het vertrouwen in zijn coach was kwijtgeraakt. De trainer van PSV was toch al onaangenaam verrast door de selectie van Nilis voor de WK-kwalificatiewedstrijd waarin de Belgen hun tweede plaats in groep 7 veilig stelden. “Vooral omdat mijn collega Leekens me vooraf niet had ingelicht.”

Advocaat trachtte de kwestie rond Nilis te bagatelliseren door te spreken van een klassieke confrontatie tussen “een ontevreden voetballer die negentig minuten wil spelen en zijn coach die ziet dat het nog niet kan”. Daar denkt Nilis dus anders over en zijn gemoedstoestand was gisteren eenvoudig peilbaar, toen Advocaat hem na zeventig minuten liet inrukken ten faveure van Bruggink. Die wissel was voor Ooijer van Roda JC tevens het bewijs dat “de schade bij PSV nogal meeviel”.

Onder de rugummers 31 en 35 posteerde Advocaat gisteren noodgedwongen Temrukov en Tuasamu uit het tweede elftal op de reservebank, omdat hij vanwege blessures alleen al geen beroep kon doen op de basisspelers Cocu, De Bilde, Zenden en Valckx. Net als tegen Heerenveen schoof de ook al opstandige Petrovic daardoor op naar de positie achter de spitsen, bezetten de Roemeen Stinga en de Pool Iwan de flanken op het middenveld en was de Deen M⊘ller de aangever van Nilis. Ook met die gehandicapte ploeg had PSV Roda JC niet zijn eerste gelijkspel na vier overwinningen en vier nederlagen hoeven toestaan.

Het sierde Advocaat dat hij zich niet wenste te verschuilen achter zijn gebrek aan personeel. De toch al gekwelde coach van PSV had bovendien voldoende redenen zich te beklagen over de zwak fluitende arbiter Van Dijk, die zijn elftal in het eerste bedrijf benadeelde door geen voordeelregel toe te passen toen Iwan spits M⊘ller geheel vrijspeelde. Erger was het dat Van Dijk weigerde in te grijpen toen de ordinaire schopper 't Hart oud-Feyenoorder Iwan twee keer met een elleboogstoot velde.

Roda-trainer Jol had niets gezien, maar 't Hart is dan ook zijn protégé die hij bij de amateurs van Scheveningen wegplukte. Van Dijk gunde Roda JC tevens een goedkope penalty, nadat de Belgische aanvaller Peeters in het strafschopgebied een lijf-aan-lijf gevecht met Faber had gevoerd. Ooijer liet zich vervolgens niet intimideren door Numan en schoot vanaf elf meter onberispelijk raak: 2-2.

Op zijn beurt had PSV weer niets te klagen over de medewerking van Roda-doelman Damjanac, want wekelijks blijkt dat de vacature van de naar Barcelona vertrokken Hesp niet adequaat is vervuld. Ook in het duel met PSV ontpopte Damjanac zich als een hypernerveuze jongleur die met potsierlijke capriolen zijn verdedigers de stuipen op het lijf joeg. Ook het Limburgse publiek waande zich de gijzelaar van een dronken piloot.

Het tragische hoogtepunt in de goochelact van Damjanac was zijn knullige reactie op een vrije trap van Nilis. Zeven minuten na rust had de Servische keeper de bal voor het oprapen, maar tot afgrijzen van heel Roda rolde de bal tussen zijn benen door over de doellijn. “Dit kan natuurlijk niet”, verzuchtte trainer Jol. “Maar Nikola is een gevoelige jongen. Mensen die hem kennen, zeggen dat hij ooit een topkeeper is geweest.” Het laat zich raden welke alternatieven Jol nog achter de hand heeft, als hij zijn wekelijks schutterende doelman weigert te vervangen.