Pistool van agent gaat af in de klas

EINDHOVEN, 16 OKT. Tijdens de les 'levensbeschouwing' van de brugklas op het Eindhovense Penta College is gisteren het pistool van een politieagent afgegaan. Door een vergissing schoot de agent, een gastdocent, een kogel af, die de muur raakte en op de grond viel. Volgens de schooldirecteur, J. Heiligers, is de agent heviger geschrokken dan de kinderen.

De agent gaf een gastles “die we al sinds jaar en dag hebben” over de werkwijze van de politie en de misdaadbestrijding, vertelt Heiligers. Toen de leerlingen vroegen of zijn pistool echt geladen was, liet hij een kogel uit het magazijn rollen, om dat te bewijzen. Vervolgens richtte hij zijn pistool op de muur, in de veronderstelling dat het magazijn leeg was. De volgorde van handelingen die daarna had moeten volgen voor de veiligheid, draaide hij per ongeluk om. “Hij haalde de trekker over en toen kwam er toch een kogel uit.” De rest van het lesuur heeft de leraar levensbeschouwing besteed aan het kalmeren van de gemoederen en een gesprek met de leerlingen over het gebeurde.

Heiligers kent de wijkagent goed - “het is zeker geen cowboy” - en heeft met name medelijden met hém. “Want dit is natuurlijk wel een misser.” Om de ouders van de brugklassers gerust te stellen, heeft Heyligers hen 's avonds meteen gebeld. “Ik wilde niet dat ze dit via een ochtendkrant zouden vernemen en dat er paniek zou zijn. Iedereen ving het goed op.” Voor alle zekerheid stuurt hij vandaag ook een brief naar de ouders, waarin de agent uitlegt wat er is misgegaan.