Martijn Reuser loopt na beslissende voorzet boos weg uit Arena; Verschoppeling redt Ajax in slotfase

AMSTERDAM, 16 OKT. Voor de man van de assist werd hij ongewoon fanatiek bejubeld door medespelers, onder wie aanvoerder Danny Blind. Even later wees zijn priemende vinger richting de bank van trainer Morten Olsen. Dit begeleid door luide kreten. Martijn Reuser vormde gisteravond het middelpunt van opgewonden taferelen bij het doelpunt dat Ajax na 86 minuten een benauwde 1-0 overwinning bezorgde op NAC.

De invaller eiste meer aandacht op dan Richard Witschge die zijn voorzet inkopte. Later werd duidelijk waarom. Een uur voor de wedstrijd had Reuser tot zijn grote ongenoegen van trainer Olsen te horen gekregen dat hij niet mocht worden uitgeleend aan Vitesse.

Tijani Babangida heeft op de training een spierscheuring opgelopen die hem vier tot zes weken aan de kant zal houden. Olsen, die Reuser al toestemming had gegeven uit Amsterdam te vertrekken, voelt er onder deze omstandigheden niets voor de aanvaller te laten gaan. De technisch directeur overlegde daarom gisteravond na de wedstrijd nog met het bestuur van Ajax. Reuser wachtte het resultaat van het middernachtelijke beraad niet af, stapte in zijn auto en reed naar huis. Kort voor zijn vertrek tartte hij Olsen door te verkondigen dat hij zich vanochtend om half elf gewoon zou melden in Arnhem voor de eerste training bij Vitesse. Reuser voegde vanmorgen de daad bij het woord. Hoewel de besturen van Ajax en Vitesse nog geen overeenstemming hadden bereikt over een huurcontract.

De 22-jarige Reuser is een van de jeugdige spelers die bij Ajax in de verdrukking zijn geraakt door de instroom van voornamelijk buitenlandse versterkingen. Hij is een van de weinige overgebleven Amsterdamse 'brutaaltjes', een exponent ook van de jeugdopleiding. Voor en na zijn beenbreuk in december 1995 kreeg hij van Louis van Gaal volop kansen om zich op het allerhoogste niveau te ontwikkelen. Maar Olsen zette de speler van Jong Oranje niet een keer in. Tot hij gisteravond tien minuten voor tijd mocht proberen een doorbraak te forceren in de Bredase muur.

De afgelopen weken waren een marteling voor Reuser. “Ik voelde me in supervorm, maar de trainer koos steeds voor andere spelers”, gaf hij blijk van zijn teleurstelling. “Bij Vitesse wil ik als huurling bewijzen dat ik tot de top behoor. En volgend jaar kom ik weer bij Ajax terug. Ik heb nu even het vertrouwen van een trainer nodig en dat krijg ik hier niet.”

Reuser was verbijsterd dat Olsen hem in de Arena wil houden. “Dat had hij eerder moeten bedenken. Anderhalve week geleden kreeg ik toestemming om te worden verhuurd. Toen ben ik zaken gaan regelen. Zelfs het bestuur wist niet dat meneer Olsen van gedachten is veranderd. Voorzitter Van Praag heeft mijn vriendin voor de wedstrijd nog gefeliciteerd. Ik ga gewoon koersen en los het verder wel op. Ik ben niet op m'n mondje gevallen. Mijn relatie met Olsen? Ach, laat maar zitten.”

Ajax-NAC werd beslist door twee verschoppelingen. Want naast de voorzet van de uit de gratie geraakte Martijn Reuser was het saillant dat Richard Witschge matchwinner werd. De linkshalf verloor zijn status van international, terwijl hij wekelijks de sterren van de hemel speelt. Ajax-NAC was ook het duel van de vele gemiste kansen. Mede door het uitstekende keeperswerk van NAC-doelman John Karelse die naarmate de wedstrijd vorderde naar grote hoogten groeide.

Karelse werd daarbij wel talrijke keren gered door paal en lat. Litmanen was topscorer door drie keer de paal te raken. Dani en Shota Arveladze schoten op de lat. Na een wervelende seizoensopening met een stortvloed aan treffers komt Ajax nu al drie keer kort achter elkaar niet verder dan de minimale score van 1-0. De tegenstanders beginnen zich steeds beter te wapenen tegen een pak slaag.

Zelfs Herbert Neumann, een trainer met een positieve spelopvatting, liet zijn elftal de verdedigende stellingen betrekken, gokkend op een 0-0 gelijkspel. Hij wisselde een spits (Milicic) zelfs nog voor een middenvelder (Brusselers). Het verweer van de Duitse ex-international achteraf: “Wij konden niet anders want Ajax speelde zo goed. We hadden niet de intentie zo verdedigend te spelen. Maar we hielden de bal niet in de ploeg.”

Sunday Oliseh, gekozen tot man van de wedstrijd, drukte Earnest Stewart terug op eigen helft, zodat NAC meestal met één spits opereerde. Jari Litmanen was de regisseur bij elke aanval van Ajax. Maar in de afwerking faalde de Fin. Zo ook Benni en Shota Arveladze. In het strijdgevoel brak de jarige Andrzej Rudy zijn neus. Hij was de vervanger van de geblesseerde Ronald de Boer. Ook Michael Laudrup ontbrak wegens een kwetsuur. Zijn stand-in Peter Hoekstra had de handen vol aan rechtsback Maarten Atmodikoro. Desondanks zei Olsen achteraf: “We hebben heel, heel goed gespeeld met een gehandicapt elftal. We moesten dertig, veertig meter van het eigen doel afspelen, maar we hebben nauwelijks kansen weggegeven.”

Ajax-NAC was ook het duel waarin de gebroeders Arveladze, de tweeling uit Georgië, voor het eerst tegen over elkaar stonden. Kort na het laatste fluitsignaal liep Ajacied Shota op zijn broer Archil af om hem te troosten. De Arveladze van NAC is een betere dribbelaar, die van Ajax functioneert meer als teamspeler en is koelbloediger voor het doel. Daarom maakte Olsen gisteravond nog eens duidelijk blij te zijn dat hij voor Shota heeft gekozen en niet voor Archil die hij niet zo goed kende door zijn blessures.

De oefenmeester wil ook geen pogingen ondernemen de speler van NAC bij Ajax met zijn broer te herenigen. “Want niet alle talentvolle voetballers kunnen bij ons spelen.” De Arveladzes staken in hun eerste broederstrijd niet in hun beste vorm. Shota miste kansen, Archil was Frank de Boer wel een paar keer te snel af, maar de aanvoerder van Oranje bleef hem in tweede instantie steeds de baas.