LAMSKOTELETTEN

Een fusion-recept. Fusion is de in Californië ontstane kookstijl waarin elementen van de westerse en oosterse keuken worden gecombineerd. Soms gaan de Californiërs daarbij naar mijn smaak wel erg ver en is er sprake van confusion cooking.

Schik de koteletjes naast elkaar in een passende schaal of in twee schalen.

Doe alle ingrediënten voor de marinade behalve de citrusbladen in een kom en schep alles goed om. Giet de marinade over de lamskoteletjes en schik één citrusblad op elk koteletje. Dek de schaal of schalen af en laat minstens 2 uur tot aan een dag marineren, waarbij u het vlees enkele malen omdraait.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden Celcius. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg er de paprika's op. Zet de paprika's 20 tot 30 minuten in de oven, waarbij u ze af en toe omdraait tot ze rondom geblakerd zijn. Neem ze uit de oven, dek ze af met een vochtige theedoek en laat ze iets afkoelen.

Snijd terwijl de paprika's in de oven zijn de aubergines bij en snijd ze dan in de lengte in plakken van circa 2 centimeter dik (niet schillen). Doe de plakken aubergine in een vergiet in de gootsteen en bestrooi ze royaal met zout. Laat zo'n 30 minuten trekken. Dep ze droog met keukenpapier. Giet ongeveer 1 centimeter olie in een koekenpan en verhit op een middelhoog tot hoog vuur. Bak er de plakken aubergine in porties in tot ze aan weerskanten goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een met keukenpapier beklede schaal. Bak de rest van de aubergine op dezelfde manier en giet er zo nodig extra olijfolie bij.

Ontvel de paprika's boven een kom om de heerlijke sappen op te vangen en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Bewaar het sap. Snijd de paprika's in vieren en zet weg.

Verwarm de grill voor. Neem de lamskoteletje uit de marinade, gooi de citrusbladen weg en schik de koteletjes op een grillpan. Grilleer ze 3 tot 4 minuten per kant voor rosé vlees. Doe intussen de marinade, het bewaarde paprikasap en de gehakte ansjovis in een kleine pan en verhit op een laag vuur tot de ansjovis gesmolten is. Roer af en toe om.

U kunt de aubergine en paprika's op kamertemperatuur serveren of ze na het grilleren van het vlees 5 minuten in de oven opwarmen. Deze groenten zijn ook makkelijk in de magnetron op te warmen.

Doe de lamskoteletjes op een grote dienschaal en schik er de plakken aubergine en paprika's naast. Giet er de saus over en dien op. Parpadelle (brede lintpasta) past hier uitstekend bij.

Voor 4 personen: 8 dubbele lamsvleeskoteletjes (bij voorkeur Britse) (circa 1 kilo)

Voor de marinade:

het sap van 1 limoen (circa 2 eetlepels) 4 eetlepels Thaise vissaus 2 eetlepels koudgeperste olijfolie 1 stengel citroengras, grof gehakt stukje verse gember zo groot als een walnoot, geschild en in dunne plakjes gesneden 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 gedroogde rode chilipepers, gehakt 8 dubbele citrusbladen (djeroek poeroet)

Groenten: 2 grote, rode paprika's 500 gram aubergine zout circa 2 deciliter olijfolie

Saus marinade het sap van de paprika's 1 ansjovis uit de pekel, schoongemaakt en fijngehakt, of 2 ansjovissen op olie uit blik of pot, fijngehakt