Kritiek op Singapore om misbruik rechter

SINGAPORE, 16 OKT. Amnesty International heeft scherpe kritiek op de juridische methoden waarmee Singaporese leiders de oppositie aanpakken. De mensenrechtenorganisatie verwijt de regeringspartij People's Action Party (PAP) rechtszaken te gebruiken als een politiek gemotiveerde tactiek om de oppositie het zwijgen op te leggen.

“Amnesty International is in toenemende mate bezorgd over het gebruik door de Singaporese leiders van rechtszaken voor politieke doeleinden”, aldus een gisteren uitgegeven verklaring. “Het optreden van de regeringsleiders, en de beslissing van de rechter, stellen beperkingen aan de vrijheid van meningsuiting die niet te rechtvaardigen zijn volgens internationale standaarden.”

De uitspraken van Amnesty zijn een reactie op de rechtszaken die de Singaporese premier Goh Chok Tong en tien andere PAP-leden in augustus voerden tegen de 71-jarige oppositiepoliticus Joshua Jeyaretnam, leider van de Arbeiderspartij. De politici van de PAP, de partij die al ruim 30 jaar onafgebroken Singapore bestuurt, klaagden Jeyaretnam aan wegens smaad, een methode die in het verleden vaker is gebruikt tegen oppositiepolitici. De PAP-politici zeggen dergelijke rechtszaken aan te spannen om beschuldigingen aan te vechten die hun persoonlijke integriteit en regeringsbevoegdheid ondermijnen. De oppositie verwijt de PAP al jaren dat de partij haar op deze wijze het zwijgen probeert op te leggen.

De PAP-politici hebben op een enkele uitzondering na dergelijke rechtszaken wegens smaad altijd gewonnen. De oppositie kreeg in de meeste gevallen hoge geldstraffen opgelegd. De PAP-politici, die tot de best betaalde politici ter wereld behoren, geven de aan hen betaalde boetes steevast aan een goed doel. De oppositie gaat in veel gevallen failliet en moet daardoor haar parlementszetel opgeven.

Een rechter stelde Goh eind vorige maand in de zaak tegen Jeyaretnam in het gelijk, al kreeg de premier maar een tiende van de geëiste 200.000 Singapore dollar toegewezen. De zaak draaide om een schijnbaar onschuldige uitspraak die de oppositie-politicus begin dit jaar deed tijdens een campagnebijeenkomst kort voor de Singaporese verkiezingen. Jeyaretnam refereerde aan een politie-rapport dat zijn partijgenoot Tang Liang Hong had laten opmaken tegen premier Goh, die Tang eerder een 'antichristen en een Chinese chauvinist' had genoemd. Tang werd eerder dit jaar veroordeeld tot een boete van ruim 8 miljoen Singapore dollar, ruim 11 miljoen gulden.