Kohl wenst opgevolgd te worden door Schäuble

BONN, 16 OKT. Bondskanselier Helmut Kohl heeft voor het eerst officieel aangekondigd, dat hij Wolfgang Schäuble, de fractievoorzitter van CDU/CSU, als zijn opvolger ziet.

Kohl zei dit gisteren na afloop van het partijcongres van de CDU in Leipzig. In diverse vraaggesprekken met televisiezenders zei Kohl, dat hij nooit een geheim had gemaakt van zijn wens.

Al in 1991 vertrouwde hij tijdens zijn verkiezingstournee een krant toe, dat wat zijn opvolging als kanselier betreft “alle wegen naar Schäuble lopen”.

Maar zo eenduidig als gisteren was de CDU-voorzitter, die al 15 jaar kanselier is, nooit geweest. De 67-jarige Kohl maakte zijn beslissing wereldkundig, nadat de toespraak van Schäuble met een staande ovatie door de 1001 gedelegeerden was begroet. Daarmee werd duidelijk “wat ik altijd had gehoopt”, zei Kohl.

De bondskanselier deed geen uitspraak over het tijdstip, waarop Schäuble, de intellectuele strateeg achter Kohl, hem zou kunnen opvolgen. Secretaris-generaal Peter Hintze van de CDU haastte zich in Bonn te verklaren, dat Kohl zich als kandidaat voor het kanselierschap voor de volle vier jaar beschikbaar heeft gesteld.

In Leipzig kreeg Kohl, die bij de verkiezingen van volgend jaar voor de vijfde keer kanselier hoopt te worden, de steun van een eensgezind partijcongres. Ole von Beust, CDU-fractievoorzitter in Hamburg en vertegenwoordiger van de jongere generatie, zei vanmorgen niet uit te sluiten, dat er al tijdens een nieuwe regeerperiode een wisseling van de wacht plaatsvindt.

Schäuble wordt beschouwd als een politicus, die tevens een grote coalitie van CDU/CSU met de SPD zou kunnen realiseren. Zelf betoont Schäuble zich geen aanhanger van een grote coalitie. “We willen met deze coalitie van CDU/CSU en FDP winnen. Maar van de andere kant moeten we ook niet doen alsof de wereld ondergaat, als de kiezers anders beslissen”, aldus Schäuble.

Het CDU-congres is gisteren afgesloten met het Manifest van Leipzig, dat economische en sociale vernieuwing behelst. 'Werk voor iedereen' luidt het motto van een programma, dat in het scheppen van miljoenen banen voorziet, speciaal voor lager opgeleiden. Ruim vier miljoen mensen in Duitsland zijn werkloos, van wie twee miljoen langer dan een jaar.

De grote belastinghervorming moet worden doorgezet. De partij wil buitenlanders, die zich aan misdrijven schuldig maken, per ommegaande uitwijzen. Verder worden tal van maatregelen voorgesteld om het stelsel van sociale zekerheid te hervormen.