Kinderagenda

Cinekid

Het Cinekid-festival, het internationale film- en televisiefestival voor de jeugd, heeft dit jaar plaats in de Amsterdamse binnenstad. Wegens verbouwing van de Meervaart week het festival uit naar het Leidseplein: bioscoop Alfa en theater De Balie. Het programma bevat een overzicht van de beste kinder- en jeugdfilms die het afgelopen jaar zijn gemaakt. Onder het motto Chinakid worden er vijf films uit China vertoond, waaronder Kraanvogels, een mooie film over de vriendschap tussen een jongetje en een kraanvogel. Ook zijn er Nederlandse films te zien, bijvoorbeeld Poldermol, over een jongetje dat een landmijn opgraaft en meeneemt naar school. Twee van de films die op Cinekid in première gaan, draaien daarna ook in de bioscoop: Napoleon, voor kinderen vanaf 4 jaar over een hond die dolle avonturen beleeft in een luchtballon en Oog van de adelaar, een ridderfilm voor kinderen vanaf 8 jaar. In 28 plaatsen in Nederland vindt bovendien Cinekid op locatie plaats.

*Cinekid 1997, Internationaal film- en televisiefestival voor de jeugd. T/m 19 okt. In: Alfa en De Balie in Amsterdam. Cinekid op locatie is te zien in 28 bioscopen en filmtheaters in het hele land. Inl 020-6266946

Het circus komt

Nog meer films zijn te zien tijdens het kinderfilmfestival Het circus komt. Zeven films waarin het circus een rol speelt, worden vertoond in filmtheaters in Brabant. Klassiekers als Dumbo, het vliegende olifantje, de tekenfilm van Walt Disney, staan geprogrammeerd naast Circus op stelten van de Nederlandse kinderfilmmaker Karst van der Meulen. Een bijzondere voorstelling is die van Oscar de Olifant, een zwijgende film uit 1923 die wordt begeleid door een verteller en een pianist.

*Kinderfilmfestival Het circus komt. Van 20 t/m 25 okt. In zes filmtheaters in Brabant. Inl 076-5303197

Grrrrrriezelen

Wie van griezelen houdt, moet deze herfstvakantie naar de Achterhoek, want daar vinden griezelweken plaats voor jong en oud. Sagen, legenden en spannende geschiedenissen staan centraal in speurtochten, excursies naar spookhuizen of smokkelroutes. In Het land van Jan Klaassen kun je door een doolhof lopen of kijken naar een griezelig avontuur van Jan Klaassen. In Gouden Handen, een voormalig klooster in 's-Heerenberg, is er een puzzeltocht door de gewelven van het gebouw, waar je kippenvel krijgt van geluiden uit de aarde. In Kasteel Huis Bergh worden 'Verhalen bij de heksenpot' verteld.

*Grrrrrriezelen in de Achterhoek. T/m 19 okt (regio noord/midden) en t/m 26 okt (regio zuid). Inl over het programma Streek-VVV Achterhoek 0575-519355

Het land van Jan Klaassen, Gildeweg 6, Braamt, dag 10-17u, inl 0314-684777

Creatief-Cultureel-Ontmoetingscentrum Gouden Handen, Emmerikseweg 13, 's-Heerenberg, inl 0314-662343

Verhalen bij de heksenpot, dag 13u30 en 15u, Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh, 's-Heerenberg, inl 0314-661281

Echt aan het werk

In het Nederlands Openluchtmuseum kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar in de herfstvakantie klusjes en baantjes doen die meestal alleen door volwassenen worden gedaan. Wat dacht je van hoestdrank maken, kleren wassen, brood bakken, samen met de boer beesten verzorgen of in een T-Ford melk ophalen voor de oude zuivelfabriek van het museum? Bij het 'uitzendbureau' bij de ingang van het museum kunnen kinderen zich aanmelden voor twee klussen. Ze krijgen een klussticker en een 'werkvergunning' mee. Elke dag zijn er andere klussen te doen. Na afloop krijgt iedereen zijn verdiende loon: een gratis entreekaart voor het museum en bijvoorbeeld een zakje meel van de molenaar of een koekje.

*Meewerken met klussen, uitzendbureau voor kinderen in het Nederlands Openluchtmuseum. T/m 19 okt. Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem, inl 026-3576111. Per ronde kunnen de kinderen kiezen uit vier baantjes, die elk ongeveer een half uur duren. Aanvangstijden: 11, 12, 14 en 15u.

Op reis met een tijdmachine

De kinderboekenweek mag dan voorbij zijn, reizen met een tijdmachine kan nog steeds. Wist je dat boeken ook een soort tijdmachines zijn? Al lezend reis je naar verre streken en beleef je avonturen met je papieren helden en heldinnen. In Rotterdam is een tentoonstelling te zien waar tijdmachines zijn te zien die kunstenaars gebouwd of geschilderd hebben. Ook kun je je eigen tijdmachine maken van een bouwplaat die in de BoekieBoekie krant zit. Daarmee kun je bovendien een van de tentoongestelde tijdmachines winnen.

*De tijdmachine, kinderen op reis met tien tijdmachines. T/m 9 nov. Centrum Beeldende Kunst, Artoteek Rijnmond, Nieuwe Binnenweg 75, Rotterdam, entree gratis, di t/m do 12-21u, vr 12-21u, za 10-17u, zo 12-17u, inl 010-4767381

Maan en magie, zon en zand

In het Kindermuseum van het Tropenmuseum in Amsterdam is als voorproefje van een nieuwe tentoonstelling over Bolivia een programma te zien met de titel: Verhalen van maan en magie, van zon en zand. In anderhalf uur worden kinderen tussen 6 en 12 jaar meegenomen op een reis naar Zuidoost-Azië of Afrika, waar zij het Wari-spel leren spelen. Dat wordt gespeeld met knopen en kuiltjes in het zand. Na afloop nemen de kinderen het spel mee naar huis.

*Verhalen van maan en magie, van zon en zand. T/m 26 okt, dag 12u en 14u30, za, zo alleen 14u30. Tropenmuseum, reserveren: 020-5688295

Lego wedstrijden

In de herfstvakantie kan de schooljeugd in het Vrij Entrepot Rotterdam van zo 19 t/m za 25 okt meedoen aan de Lego bouwwedstrijden. Thema: de Vijf Werelddelen. Dagelijks kunnen kinderen van 4 t/m 7 en 8 t/m 12 van 13-16u terecht om hun mooiste bouwwerk te maken. Op woe.middag 22 okt mogen kinderen de muren van het entrepot beschilderen.

*Gebouw De Vijf Werelddelen, Handelsplein Vrij Entrepotdok. Gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.