Jerzy Buzek wordt premier van Polen

WARSCHAU, 16 OKT. President Aleksander Kwaiewski benoemt morgen de 57-jarige scheikundige Jerzy Buzek tot premier. Hij moet binnen twee weken een regering samenstellen van zijn eigen Kiesactie Solidariteit (AWS), winnaar van de recente parlementsverkiezingen, en de Vrijheidsunie (UW).

Kwaiewski sprak gisteren anderhalf uur met Buzek, nadat deze bijna unaniem door de nieuwe parlementsfractie van de AWS als kandidaat voor de functie van premier was aangewezen. Bij het gesprek van de president met Buzek waren ook de belangrijkste AWS-leiders aanwezig.

Leiders van de beoogde coalitiepartner UW ontbraken, uit ongenoegen over de aanwijzing - zonder overleg - van kandidaten voor het voorzitterschap van de beide kamers van het Poolse parlement door de AWS. De AWS heeft zichzelf beide functies toebedeeld. Er bestaat ook ongenoegen bij de UW over het plan van Buzek om niet een maar drie vice-premiers te benoemen.

Buzek leidde voor de verkiezingen het uit honderdveertig personen bestaande team dat het verkiezingsprogramma van de AWS opstelde. Hij zei gisteren de voortgaande privatisering, de misdaadbestrijding, de gezondheidszorg en de hervorming van de landbouw en van het stelsel van sociale zekerheid als zijn grootste prioriteiten te beschouwen. Hij zei geen problemen te verwachten bij de samenstelling van de nieuwe regering: “Gelukkig gaat het niet om het mengen van water en vuur. Er zijn [binnen de UW] geen ultraliberale denkbeelden meer - als ze bestonden zijn ze in het verleden verloren gegaan, iedereen is gematigd geworden. En tegelijkertijd bestaan er [bij de AWS] geen buitengewone sociale eisen.”

Bij de verkiezingen van 21 september veroverde de AWS - een coalitie van rond veertig partijen en bewegingen rond de vakbond Solidariteit - 201 van de 460 zetels in de Sejm, de Poolse Tweede Kamer. De UW, de partij van de intellectuele kopstukken van de vroegere vakbeweging Solidariteit, won zestig zetels. In de nieuwe regering wordt UW-leider Leszek Balcerowicz, de architect van de radicale economische hervormingen van 1990, vice-premier. (Reuter)