Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vormgeving

Interieurwinkels aan de Amsterdamse KNSM-laan; Woonboulevard in het IJ

Ooit was het Amsterdamse KNSM-eiland de plek waar de schepen van de Koninklijke Nederlandse Stoomvaart Maatschappij uitvoeren naar Nederlands-Indië. Later werden de vervallen kaden, pakhuizen en loodsen gekoloniseerd door krakers, kunstenaars en stadsnomaden die er hun vrijstaat stichtten. Ziedaar de beknopte geschiedenis van een zandhoop in het IJ.

Tegenwoordig is het KNSM-eiland een prestigieus stadsvernieuwingsgebied. Stedenbouwkundige Jo Coenen ontwierp een buurtplan en riep de hulp in van architecten als Wiel Arets, Frank en Paul Wintermans, Bruno Albert en de Duitse bouwkundigen Hans Kollhoff en Christian Rapp. Voor geïnteresseerden in de hedendaagse architectuur was het eiland dan ook in de verschillende stadia van de bouw al een geliefde bestemming.

Sinds enige tijd kunnen ook liefhebbers van architectuur en interieurdesign er hun hart ophalen. Aan de KNSM-laan vestigden zich in Loods 6 - een van de weinige 'oude' gebouwen - in korte tijd een viertal woonwinkels. Pol's Potten breidde zijn reeds uit de binnenstad bekende collectie mediterraan aardewerk en frivool design uit met Smeg-fornuizen, Halifax stoelen en retro-speelgoed. Dominio is gespecialiseerd in Italiaans design vanaf de jaren vijftig en Italiaanse cadeau-artikelen en bij World of Wonders kan iedereen terecht die zijn huis wil veranderen in een paleis uit de verhalen van Duizend-en-één Nacht. Pilat & Pilat ten slotte biedt sobere kasten en tafels van Gjalt Pilat uit eigen fabriek, aangevuld met meubels van Nederlandse binnenhuisontwerpers als Jan des Bouvrie en Gerard van den Berg. Ook het Open Havenmuseum, Galerie Jos Art en de SBK-Kunstuitleen zijn in Loods 6 gevestigd.

Deze instellingen passen goed bij de Stichting Kunstwerk Loods 6, die het opgeknapte pand van de voormalige KNSM beheert. “Loods 6 is een bedrijfsgebouw voor kunst en vormgeving”, aldus Arthur van der Vegt, directeur van de stichting. Die combinatie van kunst, interieur en design was bijvoorbeeld voor Jan Willem Hofma, eigenaar van Pilat & Pilat, de voornaamste aanleiding om zich in het laatste leegstaande winkelpand te vestigen. Ook de ruimte trok de winkeliers aan. Voor Pol's Potten was het reden om een krap pandje in de Jordaan te verruilen voor vele tientallen vierkante meters meer.

De klanten weten de weg naar het afgelegen KNSM-eiland inmiddels goed te vinden, maar een leuke woonwinkellocatie vereist meer dan vier aardige zaken op een rij. De winkels zijn zo divers dat nauwelijks 'vergelijkend' gewinkeld kan worden. Qua prijs bevinden ze zich tussen twee uitersten: van betaalbare woonaccessoires (vanaf ƒ 10 voor een kaarsenstandaard bij Pol's Potten) tot het topsegment van de woonmarkt (een bank voor ƒ 9000 bij Pilat & Pilat).

Op wat horeca aan de Levantkade na oogt het KNSM-eiland bovendien nog altijd redelijk verlaten. Plaats voor meer winkels is er nauwelijks: het bestemmingsplan voor de KNSM-laan laat geen verdere detailhandel toe. Daar hebben ook de winkeliers last van: “Je kunt hier nog geen fles olijfolie bij een pastapan of een blik koffie bij een espresso-apparaat verkopen”, meent een medewerkster van Pol's Potten.

Een woordvoerder van Stadsdeel Zeeburg bevestigt dat er voor de KNSM-laan geen bedrijfs- of winkelbestemmingen bestaan. Dat heeft ook te maken met het feit dat in de tweede helft van 1998 aan de Oostelijke Handelskade een winkelcentrum wordt geopend, waarin ook de noodvestiging van Albert Heijn (nu nog in een hoek van Loods 6) zal worden opgenomen. De detailhandel in dit nieuwe winkelcentrum heeft voor een periode van vijf jaar een beschermde status, wat betekent dat er zich in die periode nog geen bakker op het KNSM- en naastgelegen Java-eiland mag vestigen. Wie uitgebreid wil winkelen op het KNSM-eiland kan beter daarna nog eens terugkomen.

ADRESSEN

Dominio, ma 13-18u, di/wo/vr 10-18u, do 10-21u, za 10-17u, zo 13-17u, KNSM-laan 310, inl 020-4190546

Galerie Jos Art, wo t/m zo 13-17u30, KNSM-laan 291, inl 020-4187003

Modular Systems, ma t/m vr 9-17u, KNSM-laan 127, inl 020-4195751

Pilat & Pilat, di/wo/vr 10-18u, do 10-21u, za 10-17u, zo 13-17u, KNSM-laan 303, inl 020-4193670

Pol's Potten, di t/m vr 10-18u, za 10-17u, zo 13-17u, KNSM-laan 39, inl 020-4193541

SBK-Kunstuitleen, KNSM-laan 305, do/vr 12-20u, za/zo 12-18u, inl 020-6201321

World of Wonders, ma t/m wo 10-18u, do 10-21u, za 10-17u, zo 13-17u, KNSM-laan 293-199, inl 020-4184067