Hier & Daar

Sigarenbandjes

Op de rooktafel van de Amstel Lounge van het Amstel Intercontinental Hotel in Amsterdam is t/m zo 2 nov een bijzondere collectie sigarenbandjes te zien. Ze zijn niet ontworpen in opdracht van sigarenproducenten, maar stuk voor stuk beschilderd door beeldend kunstenares Carolien Adriaansche. Ook de binnenkant van de sigarenkistjes werd door Adriaansche gedecoreerd.

*Sigarenbandjes als kunst, t/m 2 nov, Amstel-lounge, Hotel Amstel Intercontinental, Prof. Tulpplein 1, Amsterdam, dag 8-23u, toegang gratis, inl 070-3550836

Paddenstoelen

Twee paddenstoelenwandelingen op wo 22 okt. In het bosgebied tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle kan men voorafgaand aan de wandeling een diaserie bekijken van vaak en minder frequent voorkomende zwammen. In Oosterhout is de organisatie van de tocht in handen van Staatsbosbeheer en voert door de boswachterij van Dorst.

*Paddenstoelenwandeling Domburg-Oostkapelle, wo 22 okt, 13u30-16u30, deelname ƒ 7,50, kinderen tot 12 jaar gratis, vertrekpunt Toeristisch Centrum Oranjezon, Schoolstraat 4, Oostkapelle, inl en res 0118-581342/ 582910

Paddenstoeltocht door Boswachterij Dorst, wo 22 okt, 14-15u30, deelname ƒ 9, 4 t/m 11 jaar ƒ 6, vertrekpunt Brasserie Surae, Suraeweg 55, Dorst, res (verplicht) en inl 0162-454459

Caramba

Wie geïnteresseerd is in de cultuur van Zuid-Amerika, moet zeker het Festival Latino-Americano de Cine y Literatura bezoeken. Documentaires, speelfilms, theater, literatuur en natuurlijk veel swingende muziek staan op het programma. Centrum van het festival is theater Lantaren/Venster in Rotterdam, maar er zijn ook activiteiten georganiseerd in Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Maastricht.

*Festival Latino-Americano de Cine y Literatura, t/m 29 okt, centrale festivalinformatie 010-4361311

Actief in 't groen

Actief in 't groen is een nieuw wandel- en fietsevenement, georganiseerd door o.a. VVV's, Staatsbosbeheer en natuurorganisaties. Er zijn diverse wandel- en fietstochten uitgezet. Ook zijn er 'doe-excursies' georganiseerd. Gewapend met schepnet en grondboor kan de deelnemer onder deskundige begeleiding zelfs als natuurvorser op pad.

*Actief in 't groen, za 18 en zo 19 okt, deelname van ƒ 3,50 tot ƒ 10, informatie over de activiteiten staat vermeld in de speciale Actief in 't groen-folder, verkrijgbaar bij de VVV's

ECO-beurs

Natuurlijk en gezond leven strekt zich uit van voeding tot kleding van de inrichting van je huis tot lichaamsverzorging. Tijdens de ECO Natuur- en Gezondheidsbeurs '97 zijn er talloze informatie- en verkoopstands verzameld, van milieuvriendelijke huishoud- en schoonmaakproducten, etherische olieën, dieetproducten, ergonomisch schoeisel, wollen dekbedden en natuurlijke kleding.

*ECO Natuur- en Gezondheisbeurs '97, vr 17 14-21u, za 18 10-18u, zo 19 10-18u, toegang BF180, Grenslandhallen Hasselt, België, inl 03-4642064

Slot Loevestein bewoond

In Slot Loevestein kan men dit weekeinde terug naar de Middeleeuwen. Theatergezelschap 't Scapreel zal op authentieke wijze de vertrekken van het Slot bewonen. Er wordt gekookt, geruzied en wol gesponnen. Ook de wapenmeester en de kastelein zijn actief en een troubadour brengt zijn mooiste liederen ten gehore.

*Slot Loevestein bewoond, 'levend theater' van gezelschap 't Scapreel, za 18 en zo 19 okt, 13-17u, toegang ƒ 2,50, Slot Loevestein, Loevestein 1, Poederoyen, inl 0183-441375

Kasteel Dussen

Spektakelweekeinde in Kasteel Dussen! Op za 18 okt. wordt tussen 11-16u het kasteel bezet door soldaten van prins Maurits. Na verraad door de kasteelheer komen de Spanjaarden. Behalve de berechting van de kasteelheer zijn er onder meer optredens van een valkenier, een troubadour en handwerkslieden. Ook wordt een demonstratie van de bouw van oude snaarinstrumenten gegeven en is er een herberg ingericht. Prijs volw ƒ 5, kinderen 5-15 jr ƒ 2,50. Op zo 19 okt zijn er elk heel uur van 11-15u rondleidingen door het kasteel. Prijs ƒ 3 volw, ƒ 2 kinderen. Om 11u is er een kalligrafeercursus van 11-13u30 (ƒ 25 incl pen en materiaal). Adres: Binnen 1, Dussen (aan de A27 tussen Gorinchem en Oosterhout). Inl 0162-402604

De Avonden

Op 1 nov is het vijftig jaar geleden dat het boek De Avonden van Gerard Reve verscheen. Dat wordt gevierd in de Heilig Hartkerk in Amsterdam met een eendaagse tentoonstelling met o.a. alle drukken van De Avonden uit de collectie van verzamelaar Guus van Bladel, inclusief een eerste druk met een opdracht van de schrijver aan zijn ouders. Verder is er een beurs met een ruime sortering eerste drukken, handschriften, curiosa en gewone uitgaven. Aansluitend avondmaaltijd met gerechten uit het boek en een wandeling langs lokaties uit De Avonden. Voor het avondprogramma is aanmeling verplicht.

*Vijftig jaar De Avonden, 1 nov. van 12-18u. Toegang gratis. Aanmelding avondprogramma bij antiquariaat AioloZ, Botermarkt 8, Leiden. Tel. 071-5140907