GTE biedt voor MCI 28 miljard dollar

NEW YORK, 16 OKT. De Amerikaanse telefoonmaatschappij GTE heeft 28 miljard dollar in contanten geboden op MCI. Op de tafel liggen nu drie biedingen op MCI, op de Amerikaanse telefoniemarkt een van de grootste spelers. Eerdere biedingen waren van British Telecom en Worldcom (VS).

Het bod van GTE moet concurreren met twee andere aanbiedingen die MCI zegt in overweging te hebben genomen. Ten eerste is er het oudste bod van British Telecommunications van 21 miljard dollar. Dit bod is echter naar beneden bijgesteld nadat MCI onverwachtse verliezen rapporteerde.

Twee weken geleden ging Worldcom daarover heen door 30 miljard dollar te bieden in aandelen Worldcom. MCI nam het bod na enig beraad in overweging en deelde mee alle opties open te houden. Het bod van gisteren kwam als een volledige verrassing. GTE maakte het bekend in een brief van topman Charles Lee aan MCI-topman Bert Roberts.

Als de overeenkomst tussen GTE en MCI doorgaat ontstaat een combinatie met een omzet van ruim veertig miljoen dollar. Een geaccepteerd bod van 28 of 30 miljard dollar zou de grootste overname zijn in de Amerikaanse bedrijfshistorie. Op dit moment is het grootste 25,6 miljard dollar, het bedrag dat Bell Atlantic voor Nynex bood in een andere grote telecommunicatietransactie. Eerder vorig jaar gingen de telefoonmaatschappijen PacTel en Bell South samen in een transactie van 22 miljard dollar. “MCI verkeert in een riante positie met zoveel gegadigden”, aldus S. Harmon, telecommunicatie-analist bij Meckler Media. “Wellicht heeft GTE de beste kansen. Het bod is in contanten, al brengt dat met zich mee dat er belasting over wordt geheven.” Omdat veel bijzonderheden gisteravond nog onduidelijk waren en een reactie van MCI uitbleef, wilden weinigen uitspraken doen over de nieuw ontstane situatie. GTE heeft plaatselijke telefoonnetten, die verspreid zijn door de hele VS.