Foto: Journaal toen

Bij een onderzoekje naar de bekendste nieuwslezer in 1975 werd Fred Emmer 220 keer genoemd. Eugènie Herlaar eindigde met 74 vermeldingen op de tweede plaats en Lous Haasdijk werd 16 keer genoemd. Fred Emmer (63) werkte van eind 1962 tot eind 1965 bij het NTS-journaal. Na enkele jaren, o.m. in de reclame, keerde hij in juni 1971 terug. Nog eens zeventien jaar was hij het gezicht van het journaal, tot hij in 1988 met rer ging, zijn eigen afkorting voor 'rather early retirement'.

“Ik wilde weg. En nu ben ik flexibel gepensioneerd.” Emmer geldt nog steeds als een voorbeeldig vakman en hij kan exact uitleggen waarom. “Door al die jaren bezig te zijn met nieuws. Iedere ochtend luisteren naar de BBC Worldservice en Radio 1. En elke dag anderhalf uur NRC Handelsblad.” Gewapend met die achtergrond kon hij elk bericht, ook als het niet helder opgeschreven was, zo voorlezen dat de kijker het snapte. Nog steeds hoort hij aan verkeerde zinsaccenten dat een collega niet goed begrijpt wat hij of zij zegt. Iemand naar wie hij met bewondering luistert is Magriet Vromans van RTL. Bij Actienieuws van SBS6 ligt volgens hem het tempo te hoog. “Zo veel kunnen mensen niet snappen.” Ook het NOS-journaal gaat volgens hem tegenwoordig sneller. “Blijkbaar omdat jongeren, om wie het tegenwoordig allemaal gaat, aan de hoge snelheid van MTV en commercials gewend zijn.” Maar hij betwijfelt of dat met nieuws werkt. En voor de duidelijkheid: niet dat het vroeger allemaal zo veel beter was. Emmer heeft nog geen afscheid genomen van de televisie. Twee seizoenen was hij co-presentator van het VPRO-jongerenmagazine Waskracht, maar daar wilde hij niet langer aan meewerken. “Ik vond het programma fröbelen in de marge. De onbeholpenheid was aanvankelijk charmant, later irritant.” Fred Emmer is al met iets nieuws bezig. Een dezer dagen maakt hij een proefaflevering van een programma dat niet over nieuws gaat, maar waarin hij wel weer als nieuwslezer optreedt. (Foto N.A.A. Fotoarchief, 1977)