FC Utrecht lijdt zesde nederlaag

ROTTERDAM, 16 OKT. Tweemaal maakte FC Utrecht gisteren een achterstand goed, maar voldoende bleek het niet. Tegen Heerenveen leed de ploeg van trainer Spelbos de zesde nederlaag van het seizoen (2-4). Utrecht kwam door het verlies dieper in de zorgen. Na tien wedstrijden staan alleen Volendam en MVV lager geklasseerd.

Utrecht, zonder de geblesseerde Van der Net en Mols, speelde in de beginfase zonder zelfvertrouwen en toonde veel ontzag voor Heerenveen. Het snelle spel van de Friezen leverde enkele kansen op, waarbij de eerste grote mogelijkheid direct een treffer opleverde. Topscorer El Khattabi van Heerenveen maakte na een kwartier zijn vijfde doelpunt van het seizoen.

De andere clubtopscorer in het veld, spits Decheiver van Utrecht, antwoordde kort daarop met zijn zesde goal van het seizoen. Vanaf dat moment toonde Utrecht meer durf en begon de ploeg aardig te combineren. Een nieuwe achterstand, een doelpunt van Samardzic na een fout van Utrecht-middenvelder De Jong, deerde de ploeg niet. Binnen twee minuten tekende Van Mol de gelijkmaker aan.

Direct na rust forceerde aanvaller Van Nistelrooij de beslissing. Na een vlotte combinatie passeerde hij Utrecht-doelman Postma, 2-3. Nauwelijks twintig minuten later maakte oud-Spartaan El Khattabi op aangeven van routinier De Visser zijn tweede doelpunt van de avond. Daarmee bezegelde hij het lot van de thuisploeg die in het vervolg nog enkele kansen kreeg, maar hopeloos faalde in de afronding.

Sparta en De Graafschap deelden gisteren de punten in een attractief duel in Doetinchem, 2-2. Groenendijk en Jaliens scoorden voor de Rotterdammers, Gerritsen en Viscaal waren trefzeker voor de thuisploeg. Bij De Graafschap maakte Ali Ibrahim zijn rentree na een afwezigheid van een half jaar wegens twee gebroken nekwervels. Zes minuten voor tijd werd de Ghanese aanvaller in het veld gebracht door trainer Korbach.

RKC en NEC speelden gisteren een slaapverwekkende wedstrijd en lieten zien waarom beide clubs terug te vinden zijn in de onderste regionen van de eredivisie. Grote kansen deden zich niet voor en de 0-0 einduitslag kwam daarom niet als een verrassing. Spits Cela van RKC kreeg in de slotminuut een gele kaart van scheidsrechter Jol nadat de Spanjaard een strafschop probeerde uit te lokken.