Dollar en Wall Street leggen druk op koersen

AMSTERDAM, 16 OKT. Een lagere dollar en de lagere Amerikaanse aandelenkoersen bij sluiting van Wall Street drukten vanochtend de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs. De beursgraadmeter van de 25 meest actieve fondsen daalde met 9,98 punten naar 913,65 punten.

AMSTERDAM In afwachting van Amerikaanse economische cijfers die vanmiddag meer duidelijkheid kunnen geven over de renteontwikkeling in de Verenigde Staten was de stemming op het Damrak vanochtend slecht. Op de Europese valutamarkten opende de Amerikaanse dollar een halve cent lager. Later op de ochtend daalde dollarkoers verder naar 1,9657 tegen een slotkoers van 1,9735 gulden van gisteren. Ook het pond sterling stond op koersverlies. De munt daalde met ruim een cent van 3,2025 gulden tot 3,1826. De positie van de Franse franc bleef ten opzichte van de afgelopen dagen sterk. De notering steeg nog iets, van 0,33595 naar 0,33605 gulden, naar het hoogste peil in vijf jaar.

Op de effectenbeurzen elders in Europa was de stemming net als in Amsterdam gedrukt, met uitzondering van Londen waar de FTSE-index een kleine winst boekte.

Behalve de koersverliezen van de dollar en de Amerikaanse effecten speelde ook de Amsterdamse optiebeurs een rol bij de tegenvallende handel op de effectenbeurs. Het aflopen van optiecontracten op aankomende vrijdag zette vooral de koersen van ABN Amro en Ahold onder druk. ABN Amro verloor negen dubbeltjes op 39,80 gulden en Ahold daalde 80 cent naar 51,50 gulden. Optiehandelaren zouden gebaat zijn bij koersen onder respectievelijk 40 en 50 gulden.

Ook automatiseerder Getronics liep vanochtend tegen een substantieel koersverlies aan. Op de beursvloer circuleerde het onbevestigde bericht dat Getronics 1,3 miljard gulden zou willen betalen voor het staatsbedrijf Roccade. Dat lijkt aan de hoge kant, omdat IBM Nederland slechts iets meer dan de helft zou hebben geboden. De koers van Getronics daalde met 1,10 naar 70,10 gulden.

Het aandeel PolyGram was ook uit de gratie. Onder invloed van de uitspraak van Time Warner dat de muziekindustrie de komende jaren geen geweldig herstel zal tonen verloor het amusementsconcern 3,50 op 120,50 gulden. Net als gisteren gingen de uitgevers vanochtend tegen de neergaande markt in. Elsevier won een dubbeltje op 33 gulden. Fusiepartner Wolters Kluwer steeg een gulden naar 262,50 gulden.

Op de lokale markt profiteerde Grontmij van geruchten dat het ingenieursbureau een overname gaat doen. Het aandeel steeg vanochtend 2 gulden naar maximaal 67 gulden. Sinds maandag is de koers al met 12,8 procent gestegen.

Het hoekmansbedrijf AOT steeg met 1,30 naar 75,30 gulden dankzij goede resultaten over het derde kwartaal. De onderneming zag zijn winst ruimschoots verviervoudigen.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn woensdag over het algemeen gezakt. Door de daling bij de obligaties ging het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen met 38,31 punten omlaag tot 8057,98.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag met scherp gestegen koersen gesloten. De Nikkei-index steeg met 376,12 punten (2,2 procent) tot 17.707,49. Handelaren schreven dat toe aan aankopen van Japanse pensioenfondsen.