CDA weer op verlies in peiling van Inter/View

DEN HAAG, 16 OKT. Het CDA blijft kiezers verliezen. Als nu verkiezingen gehouden zouden worden, zou de grootste oppositiepartij zes à zeven zetels in de Tweede Kamer moeten inleveren. Het CDA zou tussen de 27 en 28 zetels uitkomen (nu 34). Tijdens het laatste kabinet-Lubbers had het CDA nog 54 Kamerzetels.

De cijfers komen uit de jongste peiling van het bureau Inter/View. De peiling werd gehouden in de week na de presentatie van de nieuwe CDA-kandidatenlijst, maar vóór de presentatie van het verkiezingsprogramma. De bekendmaking van de kandidatenlijst zorgde twee weken geleden voor rumoer omdat de helft van de zittende Kamerleden moet verdwijnen. Met name de oudgedienden Mateman en Lansink leverden weerwerk via de televisiecamera's. Het partijbestuur wil hen inwisselen voor relatieve buitenstaanders, zoals voorzitter Jacques de Milliano van Artsen zonder Grenzen. Ook uitspraken van die nieuwkomers in de media leidden nog eens tot rumoer.

De presentatie van het verkiezingsprogramma, afgelopen maandag, verliep harmonieuzer. Het programma Samen leven doe je niet alleen stelt het gezin centraal en bevat ook een aantal concrete voorstellen om gezinnen te ondersteunen. Zo wil het CDA de verlofmogelijkheden voor werkende ouders met kinderen uitbreiden en de kinderbijslag verhogen.

PvdA en VVD blijven gezamenlijk op kop met elk veertig à 41 zetels. De aanhang van D66, GroenLinks en de SP is al enige tijd stabiel. Voor D66 betekent dit een verlies van zeven à acht zetels ten opzichte van de huidige 24. GroenLinks boekt drie zetels winst (van vijf naar acht), de SP gaat van twee naar drie.

Gisteren werd bekend dat het CDA lijsttrekker De Hoop Scheffer meer bekendheid wil geven door posters op NS-stations.