Bon Voyage!

Bon Voyage! Reisaffiches 1900-1950. Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1, Helmond. T/m 4 jan 1998. nl 0492-547475

Onder de titel 'Bon voyage' toont het Gemeentemuseum Helmond affiches uit de periode 1900-1950 met als thema reizen en vakantie. De expositie laat de veranderingen zien die de vormgeving van affiches heeft doorgemaakt. Tot eind 19de eeuw bestonden affiches doorgaans alleen uit letters en soms een kleine afbeelding. Rond 1900 veranderde dat. Steeds vaker kregen kunstenaars als Jan Toorop, Willy Sluiter, Bart van der Leck en Willem van Konijnenburg opdracht om affiches te ontwerpen. Zij maakten er kunstwerken van door bewust om te gaan met lay-out, lettertype en kleur. Later wordt de vormgeving strakker en doet de foto haar intrede. In de jaren '20 en '30 heeft de Fransman A.M. Cassandre grote invloed met zijn streng geometrische affiches van boot- en treinreizen. Behalve affiches zijn ook reisattributen te zien zoals reis- en strandkleding, koffers en reisgidsen.