Blokker stapt in tuincentra

AMSTERDAM, 16 OKT. De detailhandelsgroep Blokker stapt in tuincentra. Begin volgend jaar krijgt het concern een meerderheidsbelang in Tuincentrum Overvecht. TCO heeft zeven vestigingen (Utrecht, Tilburg, Boxmeer, Boxtel, Den Haag, Montfoort en Lisse) met 450 personeelsleden.

Blokker wil met de stap een sterke partij blijven op het gebied van tuinartikelen. De groep verkoopt al veel tuinmeubelen en andere artikelen voor de tuin in haar Blokker-zaken. Ook in deze sector is sprake, net als elders in de detailhandel, van concentratie.

TCO, dat als zelfstandig bedrijf blijft opereren, zoekt landelijke dekking en had daarbij een financieel sterke partner nodig. De huidige eigenaar van TCO, W. Scherrenberg, blijft betrokken bij de gewenste expansie.

De tuinartikelenbranche groeit al jaren als kool. De omzet neemt sinds de jaren tachtig met 5 procent per jaar toe. Vorig jaar ging er 1,2 miljard gulden in om. Er werken 12.000 mensen. Het gaat daarbij veelal om zelfstandige bedrijven, die onder namen als Intratuin en Garden Masters samen inkopen en hetzelfde verkoop- en reclameconcept hebben. Buitenlandse ketens hebben in Nederland nog nauwelijks voet aan de grond.

Blokker (1200 verkooppunten, 16.000 medewerkers) verkoopt is huishoudelijke artikelen, speelgoed en (tuin)meubelen. Tot de groep behoren Blokker, Marskramer, Leen Bakker, Casa, Giraffe, Xenos, Intertoys en Bart Smit. (ANP)